Șapte recomandări de citit/vizionat cu vibe tomnatic

În caz că te întrebi ce să mai citești sau să vezi toamna asta, aceasta este o listă cu  

7 recomandări de cărți/filme/seriale  care te vor face să simți mai bine vibe-ul de octombrie.

1. Over the Garden Wall 

Over the Garden Wall (TV Mini Series 2014) - IMDb

În această miniserie animată doi frați vitregi, Greg și Wirt, se avântă peste Zidul care delimitează pădurea de orașul în care trăiesc. Astfel, ajung într-un loc numit Necunoscutul și își dau seama curând că nu se mai pot întoarce niciodată acasă. Wirt va trebui să învețe să se descurce indiferent de problemă și să dezvolte empatie și dragoste pentru fratele său mai mic, pentru a reuși să părăsească Necunoscutul. Aceștia doi sunt puși în ipostaza de a înfrunta Bestia, în negura pădurii, folosindu-se doar de inteligența lor și de stropul de noroc care îi urmează.  Serialul relatează aventurile lor în lumea  halucinantă de după Zid iar povestea este una înfiorătoare și cât se poate de impactuală chiar și pentru lumea actuală. 

2. Gilmore Girls 

Gilmore Girls poster by cari | Gilmore girls poster, Gilmore girls movie,  Gilmore girls

  Acest serial al anilor 2000 te va transpune în viața lui Rory Gilmore, o adolescentă de 16 ani și mama ei, Lorelai, cu care are o relație specială. Împreună, fetele Gilmore vor trece peste obstacolele vieții cotidiene, rămânând mereu unite. Nostalgia show-ului te face să continui să urmărești povestea lor, pe parcursul celor șapte sezoane.  

3. Maurice 

În acest roman al anilor ’80, scris de E. M. Forster, doi studenți ai unei universități de prestigiu din Anglia se îndrăgostesc, în ciuda prejudecăților unei societăți ce impune valori tradiționaliste. Cartea, devenită un clasic  are, de asemenea, o ecranizare, cu actorii Hugh Grant și James Wilby în rolurile protagoniștilor. 

4. Dead Poets Society 

Având actori renumiți în rolurile principale, Dead Poets Society este un film devenit cult și îndrăgit de numeroase persoane. Plot-ul acestuia se axează pe un grup de elevi de la un colegiu elitist cu valori conservatoare din America și pe călătoria lor spre autocunoaștere. Fiind inspirați de un profesor ce încearcă să îi determine pe elevii săi să se abată de la tiparul impus de conducerea liceului, băieții decid să înființeze un club de poezie, mediu în care să-și poată exprima liber opiniile. Cu reprezentații dramatice excepționale, Dead Poets Society este o capodoperă cinematografică ce merită, cu siguranță, văzută. 

The Secret History by Donna Tartt5. Istoria secreta 

Romanul Donnei Tartt este o capodoperă a literaturii Mistery, având, de asemenea, o evoluție psihologică a personajele fascinant descrisă. Cinci studenți la un curs de  literatură clasică formează un grup elitist al tinerilor bogați. Printr-o întâmplare misterioasă, unul dintre ei moare, iar restul sunt nevoiți să se confrunte cu consecințele decesului acestuia. Tartt îmbină ingenios caracteristicile romanului polițist cu cele ale romanului psihologic, rezultând astfel o lectură captivantă, care te determină să reevaluezi granițele moralității așa cum o știm. 

6. Anne with an E 

În ecranizarea mult iubitei cărți ”Anne of Green Gables” urmărim povestea orfanei Anne care, trecând prin numeroase încercări la orfelinat, ajunge printr-o greșeală la modesta familie Cuthbert. De aici încep aventurile și provocările visătoarei Anne de a se adapta la viața comunității în care a intrat, construindu-și un drum în viață și găsindu-și autonomia. Aceasta trebuie să-și vindece traumele din trecut pentru a păși în noua ei viață din Avonlea. Seria de cărți după care este adaptat serialul conține opt romane, scrise de Lucy Maud Montgomery, iar serialul urmărește îndeaproape  povestea până la sezonul al treilea. Castingul perfect făcut oferă interpretări cu adevărat emoționante din partea actriței Amybeth Mcnulty, în rol principal. 

 

7. A Nightmare  before Christmas 

Jack Skellington, locuitor al orașului Halloween, ajunge din greșeală la intrarea în orașul Crăciunului. Fiind  intrigat, Jack se decide să-l răpească pe Moș Crăciun, destabilizând total echilibrul sărbătorilor așa cum le știm noi. Atmosfera de Halloween a filmului te va introduce, cu siguranță, în spiritul anotimpului tomnatic.