Ultimele prințese ale Rusiei
Pe data de 17-18 iulie, 1918, Familia Imperiala a Rusiei, Romanovii, și-au întâlnit tragicul sfârșit în subsolul Casei Ipatiev din Ekaterinurg. În acea seară au fost uciși Țarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra Feodorovna, Țareviciul Alexei, servitorii lor, și cele patru fete frumoase ale Țarului, Olga, Tatiana, Maria si Anastasia.
Înca de la naștere, fetele Țarului și Țarinei erau considerate cele mai frumoase prințese din Europa. Romanovii au fost printre primele familii regale care au avut o colecție impresionantă de fotografii, atât publice cât și private, asta însemnand că fetele erau într-o continua atenție a publicului larg.
Olga Nikolaevna era cea mai mare fiica a Țarului și Țarinei. Aceasta s-a născut pe 15 noiembrie 1895 la Palatul Alexander. Olga era plină de compasiune și a căutat să-i ajute pe alții. În copilărie, a văzut o fetiță plângând pe drum. Ea și-a aruncat păpușa din trăsură, spunând: „Nu plânge, fetiță, iată o păpușă pentru tine.” Baroneasa Sophie Buxhoeveden și-a amintit că „a fost generoasă, iar un apel către ea a primit un răspuns imediat. „O, trebuie să-l ajuți pe bietul cutare și cutare. Trebuie să o fac cumva”, spunea ea.” Când avea 20 de ani, ea a preluat controlul asupra unei părți din averea ei considerabilă și a început să răspundă independent la solicitări. pentru caritate. Într-o zi, când ieșea la mașină, a văzut un copil mic folosind cârje. Ea a întrebat despre copil și a aflat că părinții tânărului erau prea săraci pentru a-și permite tratamentul. Ea a rezervat o alocație pentru a acoperi facturile medicale ale copilului. Un oficial al instanței, Alexander Mossolov, și-a amintit că caracterul Olgăi era „chiar, bun, cu o bunătate aproape îngerească” când era tânără. Este cunoscut faptul că Olga a fost curtată de către Regele Carol al II-lea al României, când familia a venit in Constanța în 1914.
Tatiana Nikolaevna era a doua fiica a Țarului și Țarinei. Aceasta s-a născut pe 10 iunie 1897 la Palatul Peterhof. Tatiana era o frumusețe celebră. Era înaltă, zveltă și elegantă. Avea părul castaniu închis la culoare, ochi gri și trăsături fine. Mulți o considerau cea mai frumoasă dintre cele patru mari ducese și cea care semăna cel mai mult cu mama lor. Doamna de serviciu a mamei sale, baroneasa Sophie Buxhoeveden, a reflectat că „Tatiana era, după părerea mea, mai drăguță decât surorile ei. Era mai înaltă decât mama ei, dar atât de slabă și atât de bine construită încât înălțimea ei nu era un obstacol pentru atractivitatea ei. Avea trăsături frumoase, obișnuite și semăna cu unele dintre frumusețile celebre dintre rudele ei regale, ale căror portrete de familie decorau pereții palatului. Avea părul închis la culoare, un ten destul de palid și ochi despărțiți, căprui deschis, care i-a dat o privire poetică de departe.”
Maria Nikolaevna era a treia fiica a Țarului și Țarinei. Aceasta s-a născut pe 26 iunie 1898 la Palatul Peterhof. Maria era o frumusețe remarcată. Avea părul castaniu deschis și ochii mari și albaștri, cunoscuți în familie ca „farfurioarele Mariei”. Maria, ducesa de Saxa-Coburg și Gotha, mătușa de gradul II a Mariei, a declarat că Maria era „o adevărată frumusețe… cu ochi albaștri enormi.” Prietena mamei sale, Lili Dehn, a scris că ea „era extrem de dreaptă, înzestrat cu frumusețea clasică a Romanoff”. Un domn de la curtea imperială a spus că pruncul Maria „avea fața”. a unuia dintre îngerii lui Botticelli.” Tutorul ei francez Pierre Gilliard a spus că Maria era înaltă și bine făcută, cu obrajii rozalii. Tatiana Botkina credea că expresia din ochii Mariei era „moale și blândă”. Baroneasa Sophie Buxhoeveden, doamna de serviciu a mamei ei, a reflectat că „[Maria] era ca Olga prin culoare și trăsături, dar totul la o scară mai vie. Avea același zâmbet fermecător, aceeași formă a feței.” Sophie Buxhoeveden a spus că ochii ei erau „magnifici, de un albastru profund” și că „părul ei avea lumini aurii în el”.
Anastasia Nikolaevna era ultima fiica a Țarului și Țarinei. Aceasta s-a nascut pe 18 iunie 1901 la Palatul Peterhof. Anastasia era scundă și înclina să fie dolofană și avea ochi albaștri și păr blond. Baroneasa Sophie Buxhoeveden, doamna de serviciu a mamei ei, a reflectat că „trăsăturile ei erau obișnuite și fin tăiate. Avea părul deschis, ochi fini, cu râs nelegiuit în adâncul lor și sprâncene întunecate care aproape că se întâlneau.” Buxhoeveden credea că Anastasia seamănă cu mama ei, spunând că „seamănă mai mult cu a mamei ei decât cu familia tatălui ei”. Anastasia era un copil plin de viață și energic. Margaretta Eagar, guvernantă a celor patru mari ducese, a spus că o persoană a comentat că micuța Anastasia avea cel mai mare farmec personal dintre orice copil pe care l-a văzut vreodată.
Anastasia in 1914
Autor: Sasha Davidescu