Industria modelingului
Începutul
Totul a început in anul 1853, când Charles Frederick Wörth, un designer popular la vremea aceea, a rugat-o pe soția sa să fie “manechina” lui și să probeze hainele pe care acesta le făcea. Asta l-a inspirat pe Charles să folosească oameni, nu manechine, ca să își promoveze hainele. Mulți designeri s-au inspirat din ideea lui Charles și în ziare și-au promovat hainele folosind “manechine umane”, așa se numeau la acea vreme modelele.

De abia în anul 1923 a apărut prima agenție de modeling, fondată de John Powers în New York, pentru că această slujbă era tot mai căutată de femei. Încet, încet, s-au deschis și școli pentru modeling, această industrie devenind din ce în ce mai populară, deși această slujbă era plătită cu numai 10$ pe oră, de obicei. Tot in anii 20’, Coco Chanel a schimbat complet industria modei cu hainele pe care le-a creat, acest fapt rezultând în schimbarea completă a industriei respective și aducând și mai multă atenție și faimă modelelor și acestei cariere.

Istoria
În anii ’50, au apărut multe modele care în scurt timp de la începerea carierei lor au devenit faimoase, nu numai în această industrie, ci și în publicul general. Modele ca Bettina, adorată de Hubert de Givenchy, Carmen Dell’Orefice, care a defilat pe un culoar de avion într-un spectacol de modă (aceasta are acum 91 de ani si a defilat până la 85) și Suzy Parker, primul model care a câștigat $100,000 pe an. Designeri ca Christian Dior, Cristóbal Balenciaga, Hubert de Givenchy si Yves Saint Laurent au devenit populari in anii 50’ si au remodelat industria modei, cât și industria de modeling. În ciuda faptului că această industrie devenise căutată de multe femei, femeile de culoare nu aveau aceleași oportunități ca femeile albe în industria de modeling din cauza standardelor si prejudecăților de pe vremea aceea.

Din anii ’60 până în anii ’70 această carieră a început să fie din ce în ce mai bine plătită, Cheryl Tiegs semnând un contract cu CoverGirl în valoare de 1.5 milioane de dolari în anul 1974.
Datorită atenției pe care o primea industria modelingului, multe modele au devenit populare peste noapte, neștiind ce le așteaptă. Cele mai populare modele ale anilor ’60 si ‘70 aveau trăsături unice si în general, ochi mari si profunzi.
Așa am ajuns la anii ’80 și ’90, considerați unii diintre cei, dacă nu cei mai “iconic” ani din această industrie. Spre sfârșitul anilor ’80, Naomi Campbell, o puștoaică de culoare de 16 ani, a ajuns pe coperta revistei ELLE. Ea, alături de Christy Turlington si Linda Evangelista erau cunoscute ca “the Trinity” și erau cele mai faimoase și de succes modele din acea perioadă. Linda a inspirat multe femei cu părul ei scurt din 1988 și cu încrederea ei în sine, într-un interviu afirmând că ‘’nu se dă jos din pat fără mai puțin de zece mii de dolari pe zi.’’
La începutul anilor ’90, încă trei modele, Cindy Crawford, Claudia Schiffer și Kate Moss s-au adăugat trioului. Cele șase supermodele au cărat întreaga industrie în spate, “nou venitele” monopolizând modelingul anilor ’90 cu frumusețea, stilul vestimentar și originalitatea lor.

Însă, în 1993, Naomi Campbell a fost concediată de agenția Elite, fondatorul John Casablancas descriind-o ca fiind rea, manipulativă și imposibilă. Deși aceste insulte ar încheia cariera oricui în general, pe Naomi Campbell au ajutat-o, construind imaginea de “drama queen” și făcând-o și mai căutată de alte agentii.
În anul 1993, Kate Moss a ajuns faimoasă. Stilul și felul în care arată ea în general a atras mulți designeri și agenții. Ea a apărut în multe reclame, pentru Dior, Chanel, Versace etc, și mai presus de asta, a apărut în mai mult de trei sute de reviste. Deși unele dintre ședințele foto, opiniile si acțiunile ei au iscat multe controverse, Kate Moss rămâne una dintre cele mai “iconic” modele din istorie. Până la urmă, toată industria aceasta era puțin scăpată de sub control în anii ’90.

De la moda mai “edgy”, culori închise și modelele cu stiluri de îmbrăcăminte punk din anii ’90, s-a trecut la culori deschise și o eră complet diferită în industria modelingului în anii 2000. Cele mai populare prezentări de moda de la începutul anilor 2000 erau cele de la Victoria’s Secret, în care erau prezentate diferite articole de lenjerie intimă si modelele care defilau se numeau Victoria’s Secret angels. Cele mai faimoase modele care au defilat la aceste spectacole au fost Adriana Lima și Gisele Bündchen, admirate de o mulțime de oameni, mai ales pentru frumusețea lor ieșită din comun.

În anul 2005, a apărut un nou trend în această industrie: agențiile căutau femei care arătau ca niște păpuși de porțelan (ochii mari și sticloși, pielea palidă). De atunci, agențiile păreau să caute ceva nou, mai bun, în fiecare an. An de an, trendurile se schimbau, la fel si modelele. În anii 2010-2015, multe modele care încă defilează si acum au ajuns faimoase: Kendall Jenner, Cara Delevigne și Gigi Hadid alături de sora ei, Bella Hadid. Majoritatea acestor manechine au devenit nu numai modele, ci și celebrități. Prin 2016, când Instagramul devenise popular, modele ca Kendall Jenner și Gigi Hadid și-au creat o platformă și au obținut mulți fani, ajutându-le să-și creeze o reputație buna și să fie recunoscute internațional.

Prezentul

De la începutul anilor 2000 până acum, persoane de orice etnie au avut (și încă au, normal) oportunități nelimitate în această industrie. Multe agenții caută diversitate și modele cu trăsături unice și complexe. Această carieră a evoluat foarte mult, din unele puncte de vedere în bine, din altele, în mai putin bine.
Mi-se pare că termenul de model s-a schimbat mult. Nu la fel de multi oameni mai sunt interesați de defilări de moda, ci mai mult de poze și postări pe rețelele de socializare, deși cariera de model însemna, în trecut, în mare parte, să defilezi la spectacole de modă. În prezent, social media face parte din viața tuturor. Multe modele își încep carieră pe social media în zilele de azi, promovând anumite produse și colaborând cu anumite companii, în speranța că vor putea ajunge faimoase. Pentru cei norocoși, asta chiar se întamplă. Dar cu influența pe care o au azi rețelele de socializare asupra generațiilor tinere și standardele de frumusețe devenind “mai stricte”, mulți preadolescenți și adolescenți nu mai sunt inspirați de aceste modele, cum erau pe vremuri, ci sunt demoralizați. Un aspect negativ al acestei industrii la momentul de față este faptul că frumusețea multora nu mai este naturală, creând standarde nerealiste pe care generațiile mai tinere cred că trebuie să le respecte. Dar pe de altă parte, spectacolele de modă, deși nu mai sunt așa de populare, încă se țin și sunt apreciate de mulți. Sper că nimeni să nu uite de unde a început această industrie și să continue să evolueze.