O zi la muzeu

EVENIMENT IMPORTANT! Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, va avea loc cea de-a doua vizită la Muzeul Național de Artă, ghidată de dnul profesor Chiș. Doritorii și iubitorii de artă, vor avea ocazia să privească de aproape opere consacrate de pe teritoriul României, de la Epoca Medievală încoace. Theodor Aman? Nicolae Grigorescu? Tonitza? Ștefan Luchian? Da, toți și încă și mai mult. Prețul biletului este de 6 lei. Dedicați-vă o zi pentru a comemora arta și spiritul românesc. Mai multe informații puteți primi de la dna. profesoară Ileana Ștefănescu și dnul. profesor Costel Chiș.

(Ciți în continuare pentru a afla cum a decurs vizita noastră în MNAR)

Ce este arta?

            Uite! o întrebare dificilă.

În sâmbăta de 19 noiembrie 2022, am vizitat Galeria Europeană a Muzeului Național de Artă al României, vizită ghidată de domnul profesor Chiș. Vă invităm, deci, la o scurtă vizită în interiorul lui MNAR. Cămin al sute de opere de artă, situat pe Calea Victoriei și găzduit în Palatul Regal din Capitală, Muzeul Național de Artă are în patrimoniul său una dintre cele mai mari colecții de picturi din România – lucru datorat pasiunii familiei regale pentru belle arte. Muzeul cuprinde: Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și cea Modernă), Galeria de Artă Europeană și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).

Noi, o mână de elevi pasionați de artă, însoțiți de două cadre didactice minunate, ne-am avântat pe coridoarele splendide ale muzeului, am urcat scările imense și am pășit pe ușile Galeriei de Artă Europeană. Aceasta deține un fond de aproximativ 3000 de lucrări de pictură și sculptură și este continuarea Galeriei de Artă Universală care și-a deschis porțile la 20 mai 1951. Este alcătuită din cinci mini-galerii dedicate celor cinci școli specifice stilului baroc.

Barocul este un stil ce se regăsește în toate ramurile artei (arhitectură, sculptură, muzică etc.), care a apărut în Europa, începând cu secolul al XVII-lea. Acesta se caracterizează prin mișcare, contrast, detalii înflăcărate, monumentalitate și grandoare pentru a emite un sentiment de stupoare. Tratează, în special, teme religioase sau mitologice, reprezentate dramatic. Barocul este o perioadă importantă de evoluție a artei.

Ne-am început vizita cu Școala Italiană (sec. XIV-XVIII). Subiectele sunt înfățișate într-o manieră clară, puternică, îndepărtându-se de stilistica specifică manierismului. Două dintre figurile reprezentante ale picturii baroce italiene au fost Michelangelo Merisi da Caravagio și Annibale Carracci.

Școala Germană (sec. XIV-XVIII) este foarte diferită față de cea italiană. Lucrările nu sunt foarte performante, personajele sunt disproporționate, fiind, mai degrabă, reprezentări naive, apropiindu-se de caricaturi.

Școala Spaniolă (sec. XIV-XVIII) conține cele mai valoroase lucrări ale lui El Greco. Pe numele său real, Domḗnikos Theotokópoulos, s-a născut în insula Creta; a studiat în Veneția; pentru un scurt timp a ajuns și la Roma; după care s-a stabilit în Spania. El Greco este, cu totul și cu totul, original în istoria artelor, pentru că pornește de la tehnica picturii icoanelor – de stil bizantin – și ajunge să reprezinte aceste lucrări fantastice ale misticului.

Școala Olandeză (sec. XIV-XVIII) conține lucrări ale doi dintre cei mai cunoscuți pictori olandezi, Rubens și Rembrandt.

Peter Paul Rubens a fost cel mai renumit pictor flamand, reușind să picteze peste o mie de lucrări.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn a fost un pictor olandez, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, cunoscut atât pentru tablouri și desene, cât și pentru gravurile sale.

Școala Franceză.

Auguste Rodin este considerat cel mai mare sculptor francez de secol XIX. Cea mai celebră lucrare a acestuia  se numește „Vârsta de Bronz”. După această lucrare, s-au făcut patru turnări în bronz – una dintre ele găsindu-se în MNAR, datorită Reginei Maria care a achiziționat această lucrare.

Inițiatorul picturii impresioniste – Claude Monet.

Ceea ce am prezentat mai sus, sunt mici frânturi ce alcătuiesc fermecătoarea vizită la numai o jumătate din Muzeul Național de Artă. Casa a artei vă așteaptă de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, pentru a vă dezlipi câteva clipe de realitate și a vă cufunda în mrejele artei.

Nu uitați că sâmbătă, 26 noiembrie 2022, se va desfășura cea de-a doua vizită la muzeu, cuprinzând jumătatea dedicată spiritului românesc. Vă așteptăm!