Evoluția modei de-a lungul timpului

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au pus mare preț pe aspectul lor fizic, mai ales pe moda și stil. Pe vremea egiptenilor și a romanilor, felul în care erai îmbrăcat îți determina statutul social. In Egipt, oamenii cu un statut social important își permiteau cele mai scumpe veșminte și erau împodobiți din cap pana în picioare cu bijuterii din aur. Toți oamenii purtau tunici, care erau ca niște tricouri mai lungi făcute din in sau pânză fina, iar femeile mai purtau și fuste, făcute din aceleași materiale. Numai faraonii și preoții aveau voie sa poarte sandale.In Roma, bărbații purtau toga, iar femeile stola. Ambele semănau cu niște rochii foarte lungi, fără o structura bine definita. Însă, la romani nu se purtau la fel de multe bijuterii cum se purtau la egipteni.

Evul Mediu

Din Evul Mediu, schimbările au început sa apăra. Deși oamenii de rând încă purtau tunici, cum se purtau și in Egiptul antic, moda s-a schimbat la nobili. Femeile au început sa poarte rochii bufante, cu gulere albe care veneau pana la bărbie, alcătuite din multe straturi, deosebite și mult mai complexe decât tunicile. Bărbații purtau mereu jobene și costume de culori închise.In secolul al paisprezecelea, moda a evoluat pentru toată lumea: femeile de rând purtau și ele rochii făcute pe forma corpului lor, mai colorate și din materiale mai bune, foarte diferite de tunici, iar bărbații de rând au început și ei sa poarte cămăși și pantaloni mulați pe picioare, peste care își puneau cizme sau purtau pantofi cu botul cât mai lung și ascuțit.Corsetul, apărut încă din antichitate, a fost interzis in secolul al paisprezecelea in unele regiuni. Inspirate de armura medievala, acestea erau articole de îmbrăcăminte care veneau foarte strâns pe corp, cu scopul de a scoate in evidenta bustul femeilor și pentru a proteja torsul. S-a sesizat ca femeile care purtau corset riscau sa li se atrofieze plămânii și sa li se deformeze cutia toracică, așa ca s-a renunțat la corsete.

Perioada Renașterii și Epoca Victoriană

Aceasta perioada a fost extrem de importanta pentru moda. Nobilii și oamenii cu un statut social important se îmbrăcau scump și sofisticat, iar oamenii de rând încercau sa le imite stilul. Oamenii importanți au început sa poarte pantofi cu toc înalt, ca să-și demonstreze statutul social înalt. Femeile care își permiteau, erau împodobite din cap pana in picioare cu mărgele, purtau fel de fel de pălării împodobite cu pene si rochii lungi, in culori pastelate, pline de detalii care făceau fiecare rochie speciala.Revenind la corsete! După eliberarea constrângerilor religioase, corsetele au fost îmbunătățite, iar femeile au început din nou sa le poarte, acum cu scopul de a-și eleva “outfiturile”. Ele n-au devenit populare pana in epoca victoriana, când femeile nu puteau sa iasă afara pe strada fără sa poarte unul. Corsetele au fost cele mai importante articole vestimentare din aceasta epoca. Deși purtând aceste corsete femeile își înghesuiau organele și oasele într-un spațiu foarte mic și strâns, cu riscul de a leșina sau chiar de a muri, ele erau un must. Exista pana și o canapea specială, numita “canapeaua de leșin”, folosită de femeile care leșinau din cauza lipsei de aer provocată de corsetul pe care îl purtau. Sigur, sunt frumoase corsetele, se mai poarta pana și in ziua de azi (devenind un trend pentru câteva luni in fiecare ani), dar riscul pe care femeile și-l asuma purtându-l, nu merita.

Epoca modernă

Totul s-a schimbat in anul 1826, fiindcă a apărut cariera de fashion designer. Charles Frederick Worth a fost primul designer de moda, stabilit in Paris. Moda nu s-a schimbat doar pentru ca a apărut aceasta cariera, ci și pentru ca Worth a educat oamenii și i-a făcut sa înțeleagă ca modul in care ei se îmbracă nu trebuie sa afișeze statutul social, ci trebuie sa fie folosit ca un mod de exprimare, un mod de a-și arata personalitatea.

            Din secolul al XX-lea, au început sa apăra designeri importanți, ale căror nume le auzim și azi foarte des, de exemplu Coco Chanel, care a devenit populara in anii ’20. Înainte de Primul Război Mondial, femeile purtau rochii slim, punând in evidenta corpul lor suplu. In timpul războiului, ținuta tuturor era una monocroma, arătând suferința prin care toată lumea trecea.

            Revenim la anii ’20, niște ani foarte importanți pentru fashion. Femeile purtau ținute confortabile și chic, de obicei rochii, și tocuri înalte. Bărbații îmbrăcau costume monocrome sau bleumarin, numite fracuri, accesorizate cu jobene și pantofi eleganți.

Anii 1930-1980

In decursul acestei perioade, moda s-a tot schimbat. In anii ’30-‘40, se purtau rochii lungi, feminine și elegante. Deși în decursul anilor in care s-a desfășurat cel de-al Doilea Război Mondial multe case de moda s-au închis, designeri ca Christian Dior și Pierre Balmain, dar și Jacques Fath au revenit cu articole vestimentare revoluționare.In anii ’50-’60, au început sa apăra rochii din ce in ce mai scurte la femei, iar la bărbați stilul a rămas la fel. Marilyn Monroe a fost prima sursa de inspirație pentru femei in anii ’50, ea fiind prezentata ca un “fashion icon” și etalând rochii unice, admirate pana și in ziua de azi. In anii ’60, blugii au făcut ravagii, fiind un articol nou vestimentar care devenea din ce in ce mai popular.Anii ’70 au fost niște ani complet diferiți pentru moda, introducând stiluri nemaivăzute, stilul punk și stilul hippie. Deja toată lumea învățase sa se exprime folosind moda, așa ca oamenii se îmbrăcau cum voiau ei, iar stilurile punk și hippie exprimau unicitate și rebeliune. Culorile stridente, pantalonii largi, tricourile tie-dye si blugii evazați au dominat anii ’70.Anii ’80, au fost ani “iconic” pentru moda, lăsându-și amprenta si pe stilul oamenilor din ziua de azi, era hainelor sport, când brandurile ca Nike, Adidas și Puma erau extrem de populare. Toată lumea îmbraca haine sport sau blugi cu talia înaltă. Oamenii erau de doua feluri: cei care se îmbrăcau cu haine largi (blugi, jachete de fâș sport, tricouri cu printuri care mai de care, cămăși cu tot felul de modele etc) și cei care se îmbrăcau in haine strâmte, majoritatea fiind femei. Ele purtau colanți si pantaloni strâmți de obicei. Sursa primara de inspirație când venea vorba de moda a oamenilor pe atunci erau celebrități ca Michael Jackson, Prince, Madonna si Cindy Lauper.

Anii 1990-2000

 Uite așa, am ajuns la anii mei preferați pentru moda. In acești ani s-au născut multe stiluri noi, de exemplu grunge, gotic, punk, feminin, sport etc…

In anii ’90, erau foarte la moda fustele plisate inspirate de uniforma de liceu, tricouri scurte, blugi cu talia joasa, rochii mini, midi si maxi cu motive florale, sclipicioase. Deși cariera de model a devenit populara in anii ’80, in anii ’90 modele ca Tyra Banks, Kate moss, Naomi Campbell si Cindy Crawford și-au început cariera si au făcut furori in toată lumea, stilul lor personal influențând multe femei. Bărbații se îmbrăcau de obicei in blugi si tricouri cu modele, largi sau haine sport, care atârnau de pe ei.

Anii 2000! In zilele de azi, moda din aceasta perioada se numește stilul “y2k”. Si deși multa lume displace moda anilor 2000, nu putem spune ca majoritatea hainelor care se purtau pe atunci nu sunt absolut geniale! Articolele de îmbrăcăminte cele mai populare pe vremea aceea erau blugii cu talie foarte joasa, topuri colorate, cu fel de fel de modele ciudate si strasuri, pantaloni din fâș, fuste mini si seturi de trening din catifea. Pe atunci, toată lumea imita celebritățile, adică actori, actrițe si artiști pop, anii 2000 (si anii ’80 si ’90) fiind unii dintre cei mai buni ani pentru producția de filme (mai ales comedii) si muzica. In opinia mea, in anii ’90 si 2000 s-au produs cele mai originale articole de îmbrăcăminte, pe care oamenii le îndrăgesc si le poarte pana si in ziua de azi.

Ultimii 10 ani si prezentul

Din anii 2000, pana in 2010 si din 2010 pana in 2020, multe s-au schimbat in moda. Încet, încet, a început sa apăra fast fashionul si brandurile mari (H&M, Bershka, Zara) au apărut si ele.Moda din 2010 pana in 2020 a fost una… interesanta. Țin sa menționez minunatul galaxy print, îndrăgit de toată lumea in 2016-2017, blugii skinny care erau des asortați cu niște ghete lungi maro si din piele, prin 2012-2014, gecile de blugi strâmte, purtate in stil mama de pe Facebook si asortate cu blugi rupți si skinny, adidas all star (care au apărut in anii ’70 si care trebuiau sa rămână acolo), hanoracele cu memeurile care au rupt internetul, ponchourile, beanieurile, aproape toate articolele de îmbrăcăminte cu un print cu o mustață sau cu paiete chicioase, chockerele, branduri ca Hot Topic, Forever 21 si Claire’s si stilul scene. Cum am zis, interesant. Ce poți sa faci? Astea erau trendurile…bine ca nu mai sunt.In prezent, ai de toate. Deși trendurile legate de moda se schimba in fiecare luna, dacă nu o data la doua săptămâni, multi oameni au stilul lor propriu. Cele mai populare stiluri acum, din cate am observat, sunt streetwear, apărut in anii ’90 si 2000, y2k, lansat in anii 2000, grunge, văzut si in anii ’80 si ’90, punk/emo din anii ’70 pana acum si stilul iqos mom. Pana la urma, ar trebui sa purtam ce vrem, astfel încât sa ne exprimam pe noi înșine. Moda si îmbrăcămintea sunt subiective si mă bucur ca de la a purta saci de pânză, am ajuns sa purtam ce vrea fiecare si sa ne exprimam folosind hainele si fashionul.