Eurovision: 6 decenii de cultură
Eurovision reunește anual artiști din peste 50 de țări europene, într-un concurs de songwriting internațional. Având loc în fiecare an, începând cu 1956, şi-a câştigat un număr de fani considerabil şi este unul dintre cele mai longevive concursuri muzicale. Pe scena Eurovision se întâlnesc diferite melodii, adesea cu tente etnice, culturi de pe tot globul. Artiştii din ţările competitoare au ocazia de a-şi face melodiile cunoscute la nivel internațional și să promoveze, de asemenea, cultura țării lor.
Fiecare dintre ei compune o melodie de trei sau mai puține minute, care este înscrisă în concurs, cântată live și transmisă pe posturile de radio. Acestea sunt apoi jurizate atât de un grup de jurați, cât și votate de public, spectatorii având ocazia să-și sprijine țara si melodia preferată prin votul lor. Țara care acumulează cele mai multe puncte după jurizare câștigă concursul.
Momente memorabile din istoria Eurovision:
1.. Abba interpretează piesa “Waterloo” în 1974 și devine un fenomen internațional.
După ce câștigă ediția, trupa suedeză de muzică pop cunoaște o popularitate extraordinară și ajunge să reprezinte cultura muzicală a anilor ’70. Trupa este considerată cel mai de succes câștigător Eurovision.
2. Momentul “Riverdance” din 1994
În 1994, Irlanda găzduia evenimentul. Într-un interval al concursului, o trupă de dansatori de dans irlandez a urcat pe scena şi a făcut un spectacol genial, îmbinând dansul si muzica tradițională țării. Publicul a fost fascinat, iar performance-ul lor a ajuns să eclipseze celelate momente ale serii. “Riverdance”-ul a rămas în istoria Eurovision.
3.Trupa glam-rock Måneskin câştigă ediția din 2021 cu piesa “Zitti e buoni”
A fost o victorie neașteptată, luând în considerare că melodia rock nu se potrivea neapărat cu vibe-ul concursului.
Conform tradiției, concursul Eurovision este organizat în țara câștigătoare din ediția precedentă. Astfel, după victoria Italiei din ediția din 2021, anul acesta a avut loc la Torino, Italia. România a participat cu melodia “Llámane”, a cântărețului WRS şi a acumulat 65 de puncte după jurizare, clasându-se pe locul al 18-lea.
De asemenea, Zdob şi Zdup, formația cu care am crescut toți, a reprezentat Republica Moldova cu piesa “Trenulețul”, o combinație de folclor național și sunet rock, un stil caracteristic lor. Aceștia au primit 253 de puncte.
Printre momentele memorabile ale serii, care au fost îndrăgite de public, se mai numără Norvegia, Latvia, Spania şi, nu în ultimul rând, Ucraina, care a emoționat audiențele cu piesa sa, mai ales luând în considerare contextul războiului. Drept urmare, Ucraina a câştigat a 66-a ediție a Eurovision cu piesa “Stefania”, cântată de Kalush Orchestra, după ce a obținut 439 de puncte din partea publicului internațional. Ulterior, câștigătorii au scos la licitație trofeul Eurovision pentru a strânge fonduri pentru ajutarea armatei ucrainene, un gest neprevăzut, care a fost însă apreciat. Deşi au existat unele controverse legate de alegerea câștigătorului, ediția 2022 a fost plină interpretări impresionante, care au uimit fanii concursului.