RĂZBOIUL MACULUI 

Când eram mică obișnuiam să idolatrizez prințesele Disney și contrar așteptărilor, preferata mea era nimeni alta decât Mulan. Ceva legat de cultura Chinei Antice și de povestea în sine mă făceau să mă simt incredibil de confortabil și plină de curaj în mintea mea de copil.  

Însă, ai vrut vreodată să citești o variantă a poveștii Mulan de o sută de ori mai sângeroasă, plină de adevărurile sfâșietoare ale războiului, cu toate efectele psihologice și sechelele  pe care le lasă în urmă asupra oamenilor prinși în el și cu adevărat inspirată din evenimente istorice?

Pentru că am impresia că am găsit cartea perfectă. 

Războiul Macului, scrisă de R. F. Kuang face parte dintr-o trilogie și a ajuns să facă ravagii peste tot internetul de la lansarea primei cărți până la terminarea trilogiei cu ultimul roman din serie, ”The Burning God” pe 17 noiembrie 2020. Ultimele două cărți au rămas pentru traducerea în română. Deși inpirată din realitate, din războaiele chino-japoneze sau sino-japoneze, denumite de unele surse, genul cărții este fantasy. Urmărim povestea lui Fang Runin, Rin, a noastră Mulan, care forțată de familie într-o căsătorie aranjată, decide să treacă examenul național pentru a intra la cea mai prestigioasă academie militară din țară și află cât de curând că invocarea zeilor și aducerea lor în lume nu este doar o poveste de speriat copiii, ci, dimpotrivă, este cât se poate de adevărată. 

Războiul Macului are la temelie un arc al unei anti-eroine, care la rândul ei este inspirată de figuri istorice puternice precum Mao Zedong …și Prințesa Azula din serialul Avatar: The Last Airbender. Autoarea s-a referit la personajul său central ca la:” Dacă Mao ar fi fost o tânără fată”. 

„O să mor în picioare. O să mor cu flăcările în mână și furia în inimă.” 

De aici, însă, ne despărțim de cazul fericit al poveștii lui Mulan, plină de finaluri satisfăcătoare unei audiențe și intrăm pe un făgaș mult mai întunecat, întrucât din acest punct se opresc toate asemănările cu prințesa Disney. Faptele inspirate de tragediile războiului purtat din 1937 transformă cartea în ceva mai greu de digerat pentru persoanele mai sensibile și la fel o face și felul de scriere al autoarei care nu iartă și nu omite niciun mic detaliu din ororile întâmplate și felul în care au reușit oamenii să supraviețuiască. 

 Prin urmare, există două căi de a citi romanul. Prima variantă ar fi citirea lui ca orice alt roman fantasy. A doua ar fi printr-o lentilă analizatoare și înțelegerea istoriei discutate, prin scrisul care permite o vizualizare a unora dintre cele mai întunecate momente din istoria asiatică așa cum o știm noi astăzi.  

Principalele evenimente majore care au loc în carte și au fost la fel de reale trăite în timpul războiului sunt Masacrul din Nanjing, atunci Nanking, cunoscut și ca Violul din Nanking și Unitatea 731. Cele mai brutale scene au fost ”scoase direct din cărțile de istorie”, după spusele autoarei. 

Masacrul din Nanking este des denumit și ”Holocaustul Uitat” pentru că nu s-a vorbit despre el până târziu, în 1980 și anii  ’90. În decursul a șase săptămâni, mai mult de 300,000 de soldați și civili chinezi au fost torturați, violați și uciși între zidurile orașului Nanking, de către armata Imperială Japoneză. 

Seria care vine în sprijinul primului roman continuă cu multe alte evenimente istorice care au urmat războaielor sino-japoneze și este o capodoperă modernă din toate punctele de vedere, dar în special  pentru stilul de scriere premiat cu un Hugo al lui lui R.F.Kuang care te face să ți se strângă stomacul citind.   

Prin urmare, dacă ești în căutarea unei cărți care conține povești de dragoste, ușor de citit și cu final fericit, Războiul Macului nu este alegerea potrivită.