Covid-19 și efectele negative ale lockdown-ului asupra sănătății mintale

Sănătatea mintala poate fii întreținută în mare parte prin socializare. Având o persoană cu care să vorbești de multe ori te va ajuta să treci peste anumite momente grele pe care le întâlnești în viață, dar acum 2 ani de zile aceste lucruri au fost “interzise”. Elevii de pretutindeni au fost privați de oamenii și de simplele lucruri care ii ajutau.

Panica indusă de virus și implicit impunerea lockdown-ului au contribuit atât la menținerea oamenilor izolați în case cât și la stările de anxietate și depresie. Adaptarea la noul mod de viață care a venit o dată cu virusul și la noile condiții impuse de a sta acasă și de a ieși doar atunci când este nevoie, a creat mai multă panică și confuzie în rândul oamenilor.

Majoritatea se așteaptă de la copii să poată să treacă singuri peste sentimentele de anxietate și depresie, acest lucru fiind puțin posibil și probabil, deoarece copiii nu au pregătirea necesară pentru a trece peste astfel de stări.

La început să faci orele din confortul propriei case nu părea atât de stresant cum a ajuns să fie. Pe zi ce trece aud cât mai multe persoane care preferă să facă școală fizic și sunt de acord.Atunci când stăm acasă tindem să procrastinăm și să intrăm la ore doar pentru că trebuie să o facem. Atenția noastră este în altă parte și cea mai mare grijă este a ne auzi numele strigat în căști în timpul orei. 

Sedentarismul, migrenele și alte probleme cauzate de orele petrecute în fata calculatorului adăugau la stadiile elevilor de insomnie. Sănătatea mintală și cea fizică sunt co dependente, adică avem nevoie de una ca să o menținem pe cealaltă sănătoasă și vice versa. Atunci când trebuie să stai în casă și nu poți să vezi alți oamenii, sănătatea mintală începe să se degradeze în sensul în care anxietatea, nu doar socială preia controlul asupra minții. Atunci când restricțiile au fost ridicate multi elevi din lume s-au întors cu stări de anxietate la școală, frica de a vorbi și interacțiunea cu alte persoane în general . Multe prietenii s-au rupt și mai ales relații, din certuri cauzate de lipsa vederii fizice.