Să vorbim despre armata romană

Piatra de temelie în construirea Imperiului Roman a fost, în mod clar, armata. În diferitele sale forme, sistemul militar roman a fost unul dintre cele mai eficiente ale vremurilor sale, excelând prin organizarea sa. Romanii gândeau în fiecare detaliu lupta pe care aveau să o dea. Iată aici câteva dintre lucrurile prin care armata imperiului se diferenția de celelalte oști.

Țintele armatei

Romanii urmăreau victoria prin agresivitate în fața inamicului. Ținta lor secarea de resurse a inamicului pentru ca, în final, să nu mai fie capabil de lupta. Victoria era o chestiune de onoare, romanii revenind în locurile în care au fost înfrânți, pentru a o redobândi.

Echipamentul militar


 Echipamentul soldaților este cel mai bine descris de Polybos. Militarii aveau asupra lor coif, platoșa, scut, cnemide, tunică, cingulum, calligae, suliță (pilum), și gladius. În timpul bătăliilor, ei se foloseau de artilerie ușoară, precum carrobaliste.

Antrenamentele

Antrenamentele armatei erau foarte grele, mulți recruți pierzându-și chiar viața în cadrul lor. Inspirate din arenele gladiatorilor, acestea implicau marșuri fără sfârșit și deprinderea cu arme mult mai grele decât cele folosite normal în pe câmpul de bătălie.

Flota romană

Necesitatea unei flote romane a apărut odată cu începerea războiului punic, până atunci, aceștia evitând apele ca loc de confruntare. Înconjurați de națiuni cu o experiență pe mare înaintată, romanii au început să construiască primele nave de război, folosindu-se de națiunile cucerite. Personalul flotei nu era format din sclavi, ci doar din populații neromane care, după 25 de ani de serviciu, câștigau dreptul la cetățenie. Ofițerii proveneau din clasa cavalerilor.