Anime-uri: Istoria pe scurt

Termenul „anime” provine din urma abrevierii denumirii engleze de „animation”, folosită pentru producțiile de film animate. În timp, acest cuvânt a ajuns să fie folosit de oamenii din restul continentelor pentru a desemna exclusiv filmele animate japoneze. La baza lor stau benzile desenate de aceeași origine, numite manga, ce se află și astăzi pe rafturile librăriilor.

Odată cu începerea secolului 20, anime-urile au devenit unele dintre cele mai importante forțe culturale de care dispune Japonia în ultimul deceniu. Munca depusă pentru crearea acestora a fost imensă încă de la primele tentative, prin folosirea desenelor din cretă pe tablă, a picturii pe rolele de film și a tăieturilor de hârtie în relief. Cel dintâi anime a fost realizat în anul 1917, ecranizat sub forma unui clip de aproximativ două minute, ce întruchipa un samurai în plină acțiune, antrenându-se pentru luptă.

Din cauza nivelului ridicat de naționalism japonez, de la începutul Celui de al Doilea Război Mondial, majoritatea materialelor scoase nu erau folosite pentru entertaining, ci erau, mai degrabă, în favoarea comercializării și a propagandei de război.

  • IMPACTUL DE DUPĂ RĂZBOI:

   După ce pacea s-a restabilit în lume, s-a remarcat prima casă de producție specializată în crearea anime-urilor artistice, în anul 1948.  Toei era numele companiei ce avea să inițieze întreaga industrie a acestui val cultural. Primul anime a fost lansat în detrimentul companiei „Walt Disney”, ce era foarte populară pe continentul asiatic la vremea aceea.

記憶に残る映画「少年猿飛佐助」DVD | PHILE WEBコミュニティ

   Cu toate că primul anime difuzat pe ecranele americanilor a fost „Shonen Sarutobi Sasuke”, în anul 1961, adevărata ascensiune cinematografică a fost dată de filmul lui Akira Kurosawa, Rashomon, care a făcut înconjurul lumii, primind valuri de admirație din partea întregii populații.

   Odată cu popularizarea televizoarelor, în anii ’60, rata vizionărilor de anime-uri a crescut considerabil. În tot acest timp, acest gen de animație era cunoscut sub denumirea de japonimatie, fiind înlocuit drept anime la mijlocul anilor ’90.

  • CÂTEVA RECOMANDĂRI:

     La momentul actual industria anime-urilor este una dintre cele mai importante ramuri ale culturalizării globale și este foarte populară printre adolescenți. Cuprinde o varietate de subgenuri precum anime-uri psihologice, romantice, de acțiune și dramă. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Attack on Titan și Death Note.

   Ca o notă personală, unul dintre preferatele noastre este Anohana. Deși nu este atât de popular, abordează anumite subiecte care v-ar putea sensibiliza până la lacrimi pe unii dintre voi.

Shonen Sarutobi Sasuke

Attack on Titan (stânga), Death Note ( dreapta sus) și Anohana (dreapta jos)

Articol realizat de Ionescu Alexia si Maria Izak