Viața unei balerine
Viața ei înseamnă dans, toate emoțiile și trăirile le redă prin dans, iar dragostea pentru această artă o transmite și copiilor. S-a născut în Galați, iar la vârstă de 8 ani a descoperit baletul. Din dorință de a introduce pe cât mai mulți dintre cititori în lumea baletului, I-am acordat un interviu Cătălinei Tudor, fondatoare și director artistic în cadrul școlii de balet ,,Casa de balet,,:

- Pentru început, te-aș ruga să ne povestești parcursul tău profesional, din momentul în care ai ales această profesie și până în prezent:
Sigur! Când eram mică părinții mei m-au dus prima dată la gimnastică, probabil că au văzut în mine dorință de a dansa, din moment ce dansam în fiecare zi acasă, iar vecinii de sub noi erau terorizați de zgomotele care se auzeau de deasupra și atunci au zis bun, cred că este cazul să facem ceva în sensul acesta…Prima oră de curs la care am luat parte a fost la o oră de gimnastică, însă nu am fost foarte interesanta, iar apoi m-au dus la balet. Primele ore de balet le-am făcut la vârstă de 8 ani, iar în urma recomandărilor profesoarei, din clasa a V a am urmat cursurile Liceului de Artă “ Dimitrie Cuclin” Galați, la clasa de dans clasic. Acesta mi-a plăcut atât de mult încât am zis că acesta este drumul pe care vreau să merg. Am participat la olimpiadele naționale cu variații din balete cunoscute: Lacul lebedelor, Diana și Acteon, Don Quijote, Esmeralda, Giselle etc.În timpul scolii am participat, alături de corpul de balet al Teatrul Muzical Nae Leonard la realizarea spectacolului Spărgătorul de nuci.În momentul în care a sosit momentul de a da la o facultate, cea din București mi s-a părut cea mai bună. Prin urmare, am dat la UNATC fiind Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L Caragiale, acolo unde pe lângă cei care urmează cariera de actor sau vor să devină actori, au și secție de coregrafie. Acolo m am înscris, în ciuda faptului că erau foarte puține locuri. Cred că în momentul acela mi-am dat seama că ar fi interesant să pot preda copiilor ceea ce am învățat eu și cumva să îi fac părtași în drumul acesta al baletului.
- De ce a-ți ales baletul? A fost un moment anume, sau v-ați dorit asta dintotdeauna?
Sincer, nu știu să-ți spun. Nu m-am gândit niciodată dacă aș fi vrut să fac altceva. Este ca atunci când descoperi că îți place ceva și nu mai cauți în altă parte pentru că toată energia îți este canalizată în drumul respectiv și acum pentru că am reușit să fac tot ce mi-am propus, am școala mea, am copiii pe care alături de echipa pe care am format-o îi creștem și avem rezultate, deja se confirmă faptul că ceea ce mi-am dorit să fac, a fost ce trebuie și bine făcut.
- Cum este viața de balerină? Cât de grea și cât de frumoasă este?
Știi cum e, greul și frumosul la balet merg mână în mână pentru că în momentul în care faci o mișcare și simți că este greu, atunci este bine și iese frumos. Dacă lucrurile nu sunt grele nu te bucuri de satisfacție la fel de mult și cred că viața de balerină este una dintre cele mai dificile pentru că trebuie să renunți la multe ca să urmezi această carieră.
- Ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să fie, la rândul lor, balerini/balerine?
Să nu mai aștepte! Să vină la cursurile de balet pentru că doar așa poți să îți dai seama dacă îți place sau nu. Toți visează să fie medici sau actori, însă este foarte greu până nu intri în lumea respectivă și atunci când intri în acea zonă, îți dai seama dacă vrei să faci parte din ea sau vrei să îți alegi altceva. În momentul acela mi-se pare corect să faci ce îți dictează inima.
- Cât din ce se predă în dansul clasic ține de talent și abilitățile elevului și cât din ce se predă?
La cursurile de balet și tot ce înseamnă artă înveți foarte multe lucruri care poate la momentul respectiv nu le conștientizezi. Înveți în primul rând să fii disciplinat, de la simplul fapt că îți pregătești geanta de balet, că îți pui poante, flexibili, că îți faci părul într-o anumită manieră, că te duci aranjat la oră și pe exterior, dar și pe interior pregătit pentru cursul respectiv…deja asta te pregătește cumva pentru ce vei fi tu mai târziu. A face balet nu înseamnă doar să vii la oră și atât, înseamnă să ai grijă de o anumită alimentație, să ai grijă de tine în sensul în care, nu poți face toate activitățile pe care le fac copiii. De exemplu: cu bicicleta nu prea poți să mergi așa de mult pentru că nu e recomandat, cu patinele, cu schiurile…cumva trebuie să te orientezi spre ceea ce te ajuta pe tine. Baletul îți îmbogățește și cultura muzicală. Vei știi tot timpul să asculți și să apreciezi o muzică clasică, vei putea recunoaște un balet, vei știi despre ce este vorba și câtă muncă implică punerea în scenă a unui spectacol. Pe lângă toate acestea, baletul vine întotdeauna însoțit de o doză sănătoasă de determinare. Grația sub presiune este unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat și tocmai din acest motiv presupune multe ore dificile de antrenament, în care rezistenta fizică este forțată la maxim
Legat de calități, eu cred că nu este suficient să ai calități fizice. Dacă nu îți place sau nu ești talentat și făcut pentru asta, este foarte greu să mergi în direcția asta, trebuie să fie un tot-unitar.
- Spuneți-mi un balerin sau o balerină care v-a impresionat sau care v-a marcat de-a lungul carierei.
Sunt foarte mulți balerini celebri, ideea este că fiecare are câte ceva special, care te face să îl placi, Zvetlana Zakharova, Marianela Núñez. Fiecare este diferit și special în felul lui. Unul are o săritură extraordinară, una are o turație fantastică, altcineva stă în poante într-un echilibru foarte frumos, nu cred că există unul care să îmi placă cel mai mult. Îmi place câte puțin din fiecare și poate văzând mai multe spectacole și întâlnind mulți balerini și balerine cumva începi să îți faci ,,o echipă’’ care ți-ar plăcea să o ai tot timpul în fața ta, dansând în spectacolele tale.