David Bowie: O viață trăită în spiritul Rock ‘n Roll

David Bowie este una dintre cele mai influente personalități din lumea rock ‘n roll-ului secolului trecut, contribuind la formarea genului muzical, așa cum îl știm în ziua de astăzi. Munca sa a influențat mulți muzicieni celebri, precum Ian Curtis, solistul trupei post-punk “Joy Division” sau Kurt Cobain și a revoluționat rock-ul, depășind barierele sociale ale scenei.

Pe parcursul impresionantei sale cariere muzicale, ce s-a întins vreme de aproximativ jumătate de secol, Bowie și muzica sa au fost într-un proces de continuă reinventare, tehnica artistului bazându-se pe îmbinarea glam rock-ului cu pop-ul, arta performance-ului, a machiajului și a dansului pentru crearea personajelor inedite pe care le interpreta pe scena. Deși este greu să diferențiezi toate alter-ego-urile cărora David le dă naștere de-a lungul anilor, câteva dintre ele devin emblematice pentru imaginea sa.

Bowie se naște pe 8 ianuarie 1947, în Regatul Unit și dezvoltă o înclinație pentru artă, încă din copilărie. În 1969 își face debutul în muzică, cu melodia “ Space Oddity”, care devine un hit de succes și îi asigură locul în topurile muzicale internaționale.

După o perioadă de autocunoaștere și evoluție artistică, fascinația lui Bowie pentru spațiul cosmic îl inspiră să creeze faimosul personaj Ziggy Stardust, un rockstar extraterestru cu o înfățișare androgină și un stil vestimentar neconvențional. Personajului îi corespunde albumul “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, lansat în anul 1972. Albumul include hit-uri precum “Moonage daydream”, “Starman” și “Suffragette City”. Ziggy cunoaște un succes comercial extraordinar, deși, asemenea tuturor celorlalte identități de scena ale lui Bowie, nu este folosit pentru mult timp.

Lansat în 1973, albumul “Aladdin Sane”, al șaselea album al lui David Bowie, dă naștere personajului cu același nume. “Aladdin Sane” este un joc de cuvinte al expresiei “a lad insane”, ce face referire la fratele artistului, diagnosticat cu schizofrenie. După spusele lui Bowie, Aladdin Sane este o continuare a lui Ziggy Stardust, o versiune americanizată, copleșită de faimă și excese tipice pământenilor, acesta descriind albumul eponim ca “ Ziggy merge în America”.

În jurul anului 1976, odată cu lansarea albumului “Station to Station”, Bowie adoptă un stil vestimentar sumbru, monocromatic, mult mai conservator decât hainele pe care obișnuia să le poarte pe scena. Aflat la apogeul faimei, Bowie era, de asemenea, în cea mai grea perioadă a vieții sale. Orbit de dependența de droguri și determinat să-și creeze o nouă imagine, Bowie inventează personajul “The Thin White Duke”, cel mai controversat dintre toate. Înalt, slab și îmbrăcat la costum, David devine un aristocrat nihilist cu înclinații fasciste și este absorbit de caracterul acestuia. Asemenea lui Bowie, ducele este obsedat de ideea de a-i da vieții sale un scop, umplându-și golul sufletesc cu consumul de droguri și iubiri superficiale. Bowie descria personajul drept “un romantic aspirant, fără de emoții, plin însă de neo-romantism”. În următoarele interviuri, după “moartea” ducelui, Bowie avea să se dezică de opiniile politice și caracterul ducelui, afirmând că a fost “un personaj oribil, într-adevăr”.

Muzica va rămâne întotdeauna o parte importantă în viața lui David Bowie, deși în ultimii ani ai carierei sale se va axa pe interpretarea și compunerea melodiilor, renunțând la performance-ul scenic pentru care este faimos. “Cred că, atunci când eram tânăr, am vrut să creez teatralitate și o realitate artificială pe scenă. Pe măsură ce am îmbătrânit […] am devenit comod și mă rezum doar la interpretarea pieselor”, spune Bowie.

David se stinge din viață în 2016, după o luptă îndelungată cu cancerul.

“Nu știu încotro mă îndrept în continuare, dar promit că nu va fi plictisitor”- David Bowie