Femei care au schimbat lumea: Angela Merkel

    Povestea primei femei cancelar 

Angela Merkel , n. 17 iulie 1954

Am ales ca în această lună să scriu despre Angela Merkel pentru că, anul acesta, după 4 mandate de conducere a Germaniei, prima femeie cancelar s-a retras din viața politică. Neavând o copilărie chiar ușoară și împiedicată de un zid să își îndeplinească visurile, Angela a devenit una dintre cele mai puternice personalități feminine din lume și mai ales „un lider hotărât care știe câtă suferință pot pricinui zidurile, având grijă ca poporul ei să nu mai fie vreodată divizat.” 

Angela Dorothea Kasner se naște în Hamburg, în Germania de Vest, tatăl ei fiind pastor și mama sa profesoară de limba engleză. La scurt timp după nașterea sa, întreaga familie s-a mutat în Germania de Est, în Brandenburg. Deseori, în adolescență, fetița se ascundea în toaleta școlii, încercând să prindă posturi din vest, ea aflându-se de cealaltă parte a zidului. În 1957, Angela se mută la Templin, unde termină liceul. 

Angela Merkel în copilărie 

În 1973, Angela a plecat să studieze fizica la Universitatea din Leipzig, unde își cunoaște primul soț, Urlich Merkel, cu care se căsătorește patru ani mai târziu, în 1977, iar după absolvire lucrează ca membru al facultății academice la Institutul Central de Chimie-Fizică al Academiei de Științe din Berlinul de Est. La scurt timp, în 1982, Angela își părăsește soțul, care afirmă că a fost ceva neașteptat. Aceasta păstrează însă numele de Merkel. 

Locuind în Republica Democrată Germană, Angela este membră a Tinerilor Pionieri și a Tineretului German Liber, ceea ce a trezit multe controverse în rândul cunoscuților săi care afirmau că ar fi participat la propaganda pentru institut. Merkel este contactată mai târziu de către Ministerul Securității Statului pentru a fi informatoare în schimbul unei promovări pentru a deveni profesor universitar, profesia dorită de ea la acel moment, însă a refuzat. 

Angela Merkel împreuna cu primul său soț, Urlich Merkel 

După căderea Zidului Berlinului, Angela își face intrarea în  lumea politică și se înscrie în Uniunea Creștin Democrată. Candidează la alegeri și devine membru al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului).  Mai târziu, este numită de către cancelarul Helmut Kohl, așa zisul său îndrumător, al cărui loc îl și ia după alegerile din 1994 și după demisionarea acestuia din cauza acuzațiilor că ar fi lucrat pentru Stasi. Merkel devine ministrul Mediului și Conservării. În 1998, aceasta se căsătorește cu profesorul de chimie cuantică Joachim Sauer. 

Angela Merkel și soțul său, Joachim Sauer 

La 10 aprilie 2000, Merkel este aleasă șefa CDU, astfel devenind prima femeie și prima non-catolică care a condus partidul, iar în 2005 este deja cancelar federal, prima femeie care a ocupat această funcție. 

Deși oamenii au fost sceptici în privința ei, Angela nu a fost oprită de stereotipuri în a își duce misiunea la bun sfârșit. Omologii săi, majoritatea bărbați, au încercat adesea să își arate puterea în fața ei. Vladimir Putin și-a adus labradorul într-o întâlnire cu cancelarul, știind că Merkel are fobie de câini. Donald Trump a insultat-o în față. Silviu Berlusconi a lăsat-o să aștepte cincisprezece minute înainte de o întâlnire pentru ca el să își termine o discuție la telefon. 

Angela Merkel ovaționată la ultimul său Consiliu European 

Angela Merkel a părăsit cancelaria federală și a fost omagiată cu cele mai înalte onoruri militare, ceremonie prin care ea s-a despărțit de armata germană. În cei 16 ani de mandat, cancelara a ținut peste 1500 de discursuri în acest post. În discursul cu numărul 1509, Merkel și-a arătat recunoștința față de popor, însă aduce în discuție și tema pandemiei, a violenței și a răspândirii de informații false. Astfel, Angela Merkel  „a ieșit din politică și a intrat în istorie.” 

„Ceea ce căutăm este armonia între popoare acesta a fost și rămâne cel mai mare țel al unității europene.” 

                                                                               Angela Merkel