Edgar Allan Poe: cine a fost, ce a scris?

Să zicem că de Crăciun ai primit un nou calendar pentru anul 2022 de la o mătușă. Vrei să faci o impresie bună, să fii recunoscător așa că îl pui pe peretele de lângă birou cu ocazia primei zile a anului nou. Deschizi Google-ul și cauți evenimente pentru luna ianuarie pe care le poți nota pe calendar cu un Sharpie.

Dai de un articol și ești plictisit, ochii ți se închid citind din nou și din nou: 28 ianuarie ziua internațională a LEGO-ului, 18 ianuarie  ziua Winnie the Pooh , ziua zebrelor pe 31… o iei de la capăt însă în sfârșit ochii ți se trezesc, au dat de ceva mai interesant:

19 ianuarie – ziua de naștere a scriitorului Edgar Allan Poe

Între 1804 si 1849 a trăit un scriitor de nuvele, poet, critic și editor american sub numele de Edgar Allan Poe. Numele său  cât și titlurile operelor sale sunt cunoscute la nivel internațional datorită cultivării stilului misterios și a macabrului în scrierile sale: “The Raven” (“Corbul”, 1845) se numără printre cele mai cunoscute poezii din literatura americană.

Atât viața , cât și moartea sa au a fost urmărite de misterul pe care scriitorul îl valorifică în scrierile sale. Poe a avut actori drept părinți, după moartea lor a urmat Universitatea Virginiei însă nu a putut continua din cauza banilor pierduți la jocurile de noroc. În 1827 a mers la Boston și a publicat un pamflet byronian de poezii: “Tamerlane, and Other Poems”. După scurt timp s-a înrolat în armată.  În 1833,  odată întors la Baltimore  a început să scrie și și-a făcut un nume ca recenzent critic. 

Poe și-a presimțit moartea la sfârșitul lunii septembrie și s-a stins din viață la 7 octombrie 1849  însă nici până în secolul al XXI-lea nu se știe cu certitudine cauza (din cauza băuturii, a insuficienței cardiace sau a altor cauze).

De ce a influențat Edgar Allan Poe literatura după moartea sa? De ce este creditat drept unul dintre cei mai timpurii scriitori de povestiri scurte? De ce este considerat inventatorul poveștii polițiste moderne sau chiar un inovator în genul science-fiction? Cum și-a transformat reputația dintr-un “drogat” și “alcoolic” în “geniu” și “inovator”? Ce face gestul lui Edgar Allan Poe de a-și reprima terorile sub forma creației artistice să fie perceput drept o forma nemaiauzită a artei când în sine arta și literatura americană a secolului al XIX-lea urmărea același curent literar al romantismului? 

Edgar Allan Poe este considerat un inițiator al poveștilor scurte și nuvelelor deoarece datorită experienței căpătate pe când era critic literar, el a pus baza unor reguli ale nuvelei (spre exemplu, povestea scurtă ar trebui să relateze o acțiune completă și să aibă loc într-o zi într-un singur loc), noțiuni ce încă sunt folosite în literatura de astăzi. Creația sa „The Murders in the Rue Morgue” (1841) a inițiat povestea polițistă în lumea modernă , iar atmosfera din poveștile sale de groază este de neegalat în ficțiunea americană, prin urmare el este apreciat drept inovatorul acestor genuri, în mod justificat.

“Faptul remarcabil în personajul lui Poe este o dualitate ciudată. Divergența largă a judecăților contemporane asupra omului pare să indice aproape coexistența a două persoane în el.” – Charles Cestre

Pe de o parte, în viața sa cotidiană, Poe pare să fi fost un soț și ginere afectuos; un însoțitor plăcut ce vorbea strălucit; un idealist și un vizionar. El iubea esteticul, iubirea (fapt ce explica înclinarea către romantism), iar sensibilitatea sa față de femei a dus la versuri pline de emoție în lucrările sale precum “To Helen” sau „To One in Paradise”.

Pe de altă parte, în scrierile sale se afișa minuțiozitatea sufletului și caracterul existențial al omului, de exemplu în versete precum „Valea tulburărilor”, „Ulalume” și în poveștile sale de  tip proză. Tendința sa de evadare a realității, de fugă de experiența comuna a fost realizată prin descrierea gândurilor intruzive precum in opera sa “Corbul”.  Poveștile sale despre moarte („Căderea Casei Usher”), poveștile sale despre rău si crimă („Pisica neagră”, „Demonul perversității”), poveștile sale despre fatalitate folosesc metoda morții iminente ca mijloc de a stârni dubii în cititori.

Edgar Allan Poe ,născut pe 19 ianuarie ,a fost un poet, scriitor și critic ce a influențat literatura americană. A schimbat încă din secolul al XIX-lea calea pe care o va lua literatura universală și este omul căruia îi suntem astăzi recunoscători pentru diversele genuri de literatură modernă.