Un director nu de 10, ci de 20.

Bună ziua și bine v-am găsit doamna Toma! Avem oportunitatea unică dragii mei de a purta o discuție cu doamna director Carmen Toma a Liceului Teoretic “Alexandru Vlahuță”, reprezentantul suprem al școlii noastre minunate! În primul rând aș dori să vă mulțumesc mult doamna director pentru șansa pe care ne-ați acordat-o, aceea de a cunoaște mai bine o personalitate atât de apreciată precum dumneavoastră și de a îi descoperi multitudinea de calități!
-Bună, Mario!
Aș propune să realizam acest interviu și acest proces de cunoaștere a unui director prin intermediul câtorva întrebări, așa că, iată-le :
1. Un prim subiect pe care mi-aș dori să-l abordăm îl constituie perioada îndelungată petrecută de dumneavoastră în funcția de director al acestui liceu, mai precis încă din anul 2003. Mulți dintre noi, elevii acestei școli abia se nășteau în timp ce dumneavoastră începeați o carieră incredibilă în învățământ. Sunt convins că pe parcursul acestor ani ați întâlnit diferiți oameni, diferite temperamente și ați trăit întâmplări care într-un fel sau altul v-au marcat existența. Sunt curios dacă în tot acest timp a existat vreo situație extrem de dificilă în care ați simțit că pierdeți controlul acestui liceu ori dacă ați regretat vreodată că v-ați “înhămat” în funcția de conducător al liceului nostru? În plus doamna director, cum și cât de greu este de gestionat un întreg ansamblu de elevi? Există vreun criteriu fundamental în ceea ce privește acest aspect?
-În cei 18 ani de directorat, evident că au fost destule momente dificile,dar niciodată nu am pierdut controlul. Îmi place să cred că sunt un om puternic, care gestionează bine lucrurile. Nu am regretat niciodată acești ani, pentru că ceea ce îți asumi de bunăvoie nu poate fi asociat cu vreun regret.
2. Ați declarat recent că la o vârstă fragedă visați să deveniți într-o bună zi profesoară de istorie. Pasiunea pentru această materie și totalitatea elementelor care o compun au fost schimbate radical de o persoană specială, profesoara dumneavoastră de franceză. Aceasta ați menționat ca ar fi avut un impact mare în legatură cu decizia dumneavoastră referitor la materia pe care ați fi dorit să o urmați pentru că meseria de profesor era stabilită cu certitudine. Facultatea de limbi străine absolvită cu un mare merit și influența profesoarei de franceză v-au determinat să credeți în propriile forțe și să luptați pentru visul dumneavoastră. Credeți că această hotărâre la momentul respectiv v-a adus succesul de astăzi? Și, de asemenea v-aș ruga să ne dezvăluiți dacă în general sunteți o persoană influențabilă ori de cele mai multe ori,cunoștințele și deciziile dumneavoastră vă conduc prin viață?
-Nu sunt o persoană influențabilă, dar îmi place să mă consult cu persoane cu experiență și dacă ideile lor sunt mai bune, le iau mereu în considerare. Mă bucur că am urmat “Facultatea de limbi moderne”, care mi-a deschis noi orizonturi și mi-a dat posibilitatea să interacționez cu oameni de diferite etnii și culturi.
3. Cariera de director totuși nu a început în cadrul Liceului Teoretic “Alexandru Vlahuță”, ci de dinainte deoarece susțineați că ati fost director adjunct la “Școala Gimnazială 178”. Cu siguranță acest detaliu ne sugerează faptul că la momentul sosirii în liceul nostru mai exact, în anul 1999, o scurtă experiență ca director ,dar semnificativă vă caracteriza. În plus,anul 1999 însemna și transformarea din “Școala numărul 15” în Liceul Teoretic” Alexandru Vlahuță” a instituției de învățământ la care activați în acea perioada. Este cert faptul că numirea dumneavoastră în postura de director a reprezentat o schimbare a proiectelor și mentalității acestui liceu. Aș dori să ne împărtășiți sentimentele si gândurile ce v-au încercat atunci cand ați pășit pentru prima oară în acest liceu iar de asemenea să răspundeți la următoarea întrebare : În ce situație se afla această unitate de învățământ la momentul intrării dumneavoastră în grupul de profesori de pe atunci?
-În fiecare zi, când mă întorceam acasă de la “Școala Gimnazială nr.178”, treceam pe jos pe lângă actualul liceu și îmi spuneam în gând: ,,Oare voi preda și eu vreodată aici? ” Nu știam aproape nimic despre “Școala nr.15”, dar mă atrăgea arhitectura ei (nu semăna deloc cu celelalte școli,avea ceva aparte!) Așa că, în ziua în care am ajuns aici, am simțit că un vis mi se împlinește, că cineva acolo sus mă iubește! Am întâlnit colegi profesioniști cu mare dragoste pentru ceea ce făceau.
4. Munca dumneavoastră a devenit rapid vizibilă deoarece pe lângă cele 20 de clase existente în cadrul liceului ați reușit să ne dublati în prezent, fiind alcătuit din 47 de clase cu un total al elevilor de aproximativ 1150. Acest detaliu totodată fiind menționat chiar de dumneavoastră ne arată câtă implicare și dăruire oferiți acestei unități de învățământ , atenția fiind sporită la orice mișcare. Evoluția acestui liceu a fost remarcată de multe persoane, fiecare părinte fiind din ce în ce mai sigur că al său copil va fi tratat corespunzător și ajutat să se dezvolte în momentul în care ia un loc într-o bancă a acestui liceu. Grație devotamentului incredibil și dorința de a crește nivelul liceului, ați îndeplinit pot afirma un obiectiv esențial,anume o imagine de apreciat a unui liceu care a fost, este și va fi recunoscut de multă lume. Întrebarea referitor la acest subiect ar fi următoarea : Care au fost pașii modernizării liceului nostru și structurarea sa pe stilul dumneavoastră? dar pe de altă parte v-aș ruga să ne spuneți în ce constă o școală superioară altora și în viziunea dumneavoastră la ce nivel se află acum Liceul Teoretic “Alexandru Vlahuță”?
-Modernizarea liceului am început-o, la propriu în primul an de directorat când am consolidat corpul vechi al clădirii. A fost un an greu pentru toți,am învățat cu schele și praf în școală,dar la final am fost mândră de această realizare.În opinia mea,o școală superioară este aceea în care poți aduce elevii de nota 5 la nota 7! Ne numărăm acum printre liceele cu cele mai bune rezultate din București!
5. Sunteți un director de aplaudat și datorită importanței acordate dezvoltării personale a elevului prin intermediul noilor experiențe ori cunoștințelor dobândite din cadrul excursiilor, proiectelor ori a activităților extracurriculare.Menționați recent doamna director că personal v-a marcat un proiect din trecut,desfășurat în străinătate respectiv în SUA. Acest proiect intitulat “Din școală în viață prin firmele de exercițiu “ a reprezentat un concept internațional care definea relația elevilor cu oamenii de peste granițe,aceștia fiind puși în situația de a experimenta realitatea dură dar în același timp specială a Americii. Pe lângă vizitele extraordinare în New York sau alte mari orașe din SUA care mai de care ofertante unde elevii au descoperit o altfel de lume,una a principiilor și a responsabilității,tentant pentru orice tânăr elev. Copiii s-au putut bucura de multe alte premii in cadrul concursului fiind recompensați cu multe medalii de aur! Aș dori să ne povestiți o scurtă experiență poate din acele vremuri și ce schimbări din punct de vedere al gândirii ați observat în rândul elevilor după încheierea acelor aventuri? Vă considerați un rarisim ajutor în viața elevilor de atunci,adulților cel mai probabil din prezent prin ceea ce ați propus și de asemenea ați îndeplinit? Pentru că în ziua de astăzi nu orice director este interesat în mod express de evoluția personală a elevilor prin intermediul unor astfel de proiecte din păcate ci mai degrabă pe clasicul program școlar intern. Urmăriți să creați un nou asemenea proiect în viitor?
-Elevii care au participat la proiectul din America au avut ocazia să-și deschidă orizontul cunoașterii,să realizeze ce înseamnă dorul de casă și să-și dea seama că în România se învață carte adevărată!
6.Liceul la care activați ca director este caracterizat de un aspect extrem de interesant mai exact existența unei clase de bilingv germană de care sugerați că sunteți foarte mandră,fiind cea care a implementat-o. Orice elev care iubește în mod special limba germană și dorește să capete cât mai multe cunoștințe legate de aceasta are posibilitatea să o studieze la intensitate maximă prin ceea ce dumneavoastră ați hotărât. Acest element nu doar că îi introduce pe aceștia mult mai profund în ceea ce înseamnă limba germană ci îi sprijină în drumul către un examen esențial și o reușită personală anume examenul de DSD1! Fără nicio îndoială prin intermediul acestor realizări impresionante ce dau dovadă de sută la sută implicare în ceea ce privește randamentul elevilor la liceu și dezvoltarea nivelului de învățământ ajutându-i enorm atunci cand vine vorba și de examene,ați reușit să ieșiți în evidență în calitate de director deoarece ați încercat din răsputeri să creați elevilor dumneavoastră condiții de a învăța cât mai performante! Aș fi interesat să aflu cum vă simțiți atunci când priviți în urmă și vedeți că liceul nostru a fost primul ce a introdus examenul de DSD2 în gimnaziu dar de asemenea,credeți că învățământul românesc în frunte cu directorii ar trebui să fie mult mai dedicați și să inițieze existența unui elev prin astfel de implementări?
-DSD2 a însemnat pentru mine o mare realizare în folosul elevilor și mi-aș dori ca elevii noștri să participe în număr tot mai mare la acest examen.
7. Bacalaureatul constituie după cum bine știți un moment crucial în viețile fiecărui adolescent fiindcă îi poate deschide diferite orizonturi profitabile acestuia din care succesul cu multă muncă să își facă apariția. Liceul Teoretic” Alexandru Vlahuță” de profil filologie,reușește an de an să promoveze spre examenul de bacalaureat doar elevi care nu dezamăgesc,bine pregătiți și instruiți gata să strălucească. După cum și dumneavoastră ați precizat rata de promovabilitate a unității noastre de învățământ este extrem de ridicată,anul acesta ne putem mândri cu un procentaj maxim al trecerii examenului. Referitor la acest aspect,munca și disciplina pe care le-ați propus doamna director au condus spre o astfel de admirație ce produce din liceul nostru o imagine de ansamblu exemplară. Doamna Toma,v-aș ruga să ne dezvăluiți care sunt tacticile, strategiile anuale de care dobândesc elevii pentru ca aceștia sa ofere o asemenea bucurie într-un final? Există vreun model internațional de școală de la care ați “furat” câte ceva pentru ca liceul nostru să meargă ca pe roate? Aceste formidabile rezultate ale copiilor vă împing de la spate și vă motivează să mergeți mai departe? Cât de fericită vă simțiti?
-Am vizitat de-a lungul anilor multe școli din țară și străinătate,dar eu îmi mențin opinia că învățământul românesc nu este cu nimic mai prejos decat cel din occident, iar copii mai frumoși la chip și suflet ca în școala noastră nu am întâlnit nicăieri! Noi toți suntem motivați de rezultatele voastre pentru că ele sunt rodul muncii noastre alături de voi,o parte din sufletul nostru este pus în tot ceea ce facem.
8. Din perspectiva unui om trecut prin viață, caracterizat de o mulțime de experiențe tulburătoare ori mai puțin tulburătoare, de unde ați reușit să culegeți o lecție de viață specifică. Aș dori să discutăm pe scurt câteva aspecte despre educația în țara noastră. De aproape douăzeci de ani conduceți un întreg liceu aspect care necesită multă atenție și responsabilitate dar pe de altă parte implică dragoste și afecțiune față de copiii care pășesc în fiecare zi în clasele liceului. Educația românească a trecut de-a lungul carierei dumneavoastră ca director prin diferite etape,de la mai bine la mai puțin bine ori viceversa. Ați luat parte la un amestec de decizii, proiecte naționale sau promisiuni în legatură cu dezvoltarea studiului românesc și pot garanta că vă numărați printre cei care doresc binele elevilor din România. Sunt uimit de ceea ce ați menționat anterior și pe de altă parte m-am bucurat să aud din partea unei persoane atat de importante precum dumneavoastră că indiferent de domeniul în care activezi a fi OM este decisiv. Credeți că acest aspect se poate aplica și în legatură cu cei care conduc inițiativa în evoluția sistemului de învățământ românesc ? În opinia doamnei director Carmen Toma, care sunt măsurile principale ce ar trebui să fie luate pentru ca România să beneficieze de școli și rezultate mai bune?
-O descentralizare reală a școlilor, un curriculum mai puțin stufos, o mai mare încredere în creativitatea elevilor și în a da acestora posibilitatea de a-și pune în valoare talentul.
9. Îmi mărturiseați mai devreme ideea cum că până și nepoata dumneavoastră învață în cadrul liceului nostru, ea fiind în clasa pregătitoare. Unii oameni ar putea percepe acest detaliu ca fiind unul logic, deoarece este nepoata doamnei director și este firesc ca ea să facă parte din colectivul acestui liceu. Însă după cum dezvăluițați și dumneavoastră valoarea acestui liceu este una incontestabilă, iar fiindcă încrederea pe care o purtați cadrului didactic este una enormă putem trage concluzia că oricărui copil i se potrivește o unitate de învățământ serioasă și profesionistă ca cea pe care o conduceți. De asemenea putem afirma cu toții că dumneavostră sunteți cea care cunoaște cel mai bine procedurile acestui liceu, modalitățile de predare ori de interacționare cu elevii iar promovând cu atâta sinceritate și certitudine liceul, nimic nu mai poate fi spus. Doamna Toma o întrebare care vizează viitorii elevi ai liceului nostru interesați să se perfecționeze în domeniul filologiei dar și părinții care caută varianta ce tinde spre ideal pentru copilul lor,vă adresez următoarea întrebare: Care sunt avantajele studierii în Liceul Teoretic “Alexandru Vlahuță”? Prin ce se diferențiază această unitate școlară de restul, în opinia dumneavoastră?
-Avantajele studierii în Vlahuță sunt multe: un corp profesoral bine pregătit, o școală cu multe dotări materiale, un climat prietenos și cald în care toți ne simțim ca într-o familie.
10. Pentru că orice elev care va citi acest interviu fascinant cu un om atât de împlinit cel puțin profesional este extrem de important ca acesta să cunoască viitoarele proiecte ori dorințe pe care doamna director și le-a propus în vremea ce urmează. Astfel doamna Toma având în vedere performanțele impresionante de până acum, dar și felul în care ați reușit să vă impuneți stilul și concepțiile asupra acestui liceu prin elemente care urmăresc și cunoașterea personală a elevilor, curiozitatea în ceea ce ne așteaptă este imensă. Vor fi oare modernizări în secțiunea tehnologiei în liceul nostru precum deja celebrele manuale electronice ori sistematizarea predării sub forma unor table electronice precum în alte țări? Când vine vorba despre dumneavoastră, motivația și dorința de a evolua, aceste propuneri venite și din partea elevilor par a fi foarte posibile. În ceea ce vă privește pe dumneavoastră,care ar fi obiectivul final ori visul directorului Carmen Toma legat de acest liceu ori de învățământ în general? Vă vedeți în această funcție poate și peste zece ani?
-Să rămână un liceu la fel de bun și de ce nu, mai bun, cu oameni la fel de implicați și cu elevi cu care să ne mândrim.
Vă mulțumesc enorm pentru participare și pentru aceste răspunsuri bine formulate, de unde elevii pot înțelege exact ceea ce se petrece în cadrul locului în care învață zi de zi! De asemenea, m-am gândit că un mic joculeț spre sfârșitul acestui interviu de lungă durată ar propune și o mai bună descoperire a doamnei director Carmen Toma și până la urmă, a omului Carmen Toma!
Vă voi adresa mai jos ceva întrebări pe scurt, ce constau în două variante de răspuns dumneavoastră fiind nevoită după ce vă gândiți foarte bine să alegeți doar una dintre ele, exact așa cum preferați! Iată cele cinci astfel de întrebări :
1) Director discret dar cu multă implicare și profesionalism/Director cu o bună imagine și apreciere din partea celorlalți, însă, lipsit de fapte concrete.
-Optez pentru un director discret cu multă implicare.
2) Un liceu din perioada comunismului în România, cu o mai mare seriozitate/Un liceu din democrația din prezent, cu uneori o mult prea mare libertate.
-Răspunsul este undeva la mijloc (de multe ori libertatea a fost înțeleasă prost!).
3) Învățământ modern, bazat doar pe tehnologie și pe structurarea informațiilor pe diferite platforme/Învățământ clasic cu filele în ghiozdan și cretă la tablă.
-Manualele corelate cu mijloacele moderne.
4) Școala online/Școala fizic.
– Școală în format fizic, fără niciun dubiu!
5) Liceu cu o medie ridicată ,dar unde nivelul de învățare este scăzut/Liceu cu o medie mai mică unde seriozitatea și profesionalismul sunt la un nivel înalt.
-Liceu cu o medie mai mică unde seriozitatea și profesionalismul sunt caracteristici de bază.
Într-un final aș vrea să vă mulțumesc încă o dată că ați acceptat să participați la acest interviu și să contribuiți cu niște răspunsuri extrem de detaliate la ceea ce v-am propus să discutăm! Sunt sigur că noi toți elevii dar și alți directori de liceu ori de gimnaziu pot culege esența acestui interviu anume latura umană reprezintă cheia spre succes în orice alegi să faci de-a lungul vieții! Numai bine vă doresc și felicitări pentru această carieră superbă ca director în special al Liceului Teoretic “Alexandru Vlahuță”!
Interviu realizat de Soare Mario Vlad – elev al Liceului Teoretic “Alexandru Vlahuță”, clasa a XII-a A
-Carmen Toma-director al Liceului Teoretic “Alexandru Vlahuță”