Sunt slab dacă merg la psiholog?

-mitul care descurajează majoritatea populației- 

Prin intermediul acestui articol, vrem să demontăm prejudecățile care apar odată cu abordarea unui psiholog datorită căruia oamenii își pot rezolva anumite probleme emoționale. „Ești nebun!’’, această afirmație fiind una dintre cele mai întâlnite stereotipuri despre mersul la psiholog. Terapia este metoda prin care putem să luptăm cu obstacolele cotidiene, în momentul în care resursele personale interioare și exterioare nu ne mai sunt suficiente. 

Multă lume acordă prioritate sănătății fizice în detrimentul celei psihice. Dacă ai o problemă de natură medicală și alegi să consulți un doctor, te consideri responsabil, însă dacă te confrunți cu o dilemă emoțională și cauți ajutorul unui psiholog, te vei crede slab? Majoritatea oamenilor nu au curajul și reflecția interioară pentru a-și recunoaște limitele și a conștientiza când este nevoie să apeleze la ajutorul unui expert. Psihoterapeutul este o persoană poziționată suficient de distant de tine, încât să aibă o percepție obiectivă, dar destul de aproape, încât să empatizeze și să poată interveni.  

Drept o notă subiectivă, ne împărtășim propriile experiențe în legătură cu mersul la terapie. În ceea ce ne privește, tot acest concept reprezintă o normalitate. Însă, privind în trecut, ne-a fost greu să depășim pragul moral impus de societate și să ne luptăm cu vechile stereotipuri care, de altfel, ne-ar fi făcut să nu mai mergem la terapie deloc. Ni s-a dat ocazia să vindecăm traume din copilărie și, totodată, să ne dezvoltăm pe plan personal, sub îndrumarea unei persoane avizate. 

Cu toate că poate dura o perioadă până găsești terapeutul potrivit pentru tine, nu te descuraja, rămâi la fel de perseverent, până vei descoperi stilul de abordare potrivit ție. Nu te aștepta la o remediere imediată a situației, întrucât recâștigarea sinelui presupune efort, ambiție și mult timp acordat propriei persoane. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un procent de 5% din populația României suferă de depresie sau anxietate, ceea ce reprezintă o consecință a ignoranței asupra potențialului interior. 

Aceste comportamente defensive vin în urma lipsei de culturalizare și a faptului că mulți oameni asemuiesc vulnerabilitatea cu un aspect negativ, în cultura emoțional-opresivă în care am crescut. Aceasta promovează anumite principii, precum reprimarea sentimentelor băieților și emotivitatea exagerată a fetelor. 

Cu toții suntem oameni, simțim nevoia de a fi vulnerabili, de a iubi, de a fi imperfecți, de a plânge și trebuie să ne îngrijim și de această parte a noastră, nu numai de trup. 

Procentul de mai sus a fost preluat de pe:

https://e-psihiatrie.ro/aproximativ-5-din-populatia-romaniei-sufera-de-depresie/ 

Articol realizat de Alexia Ionescu și Maria Izak