Marvel și DC

 Toți am crescut admirând sau chiar dorind să devenim supereroi: să salvăm vieți, să luptăm cu cei care se împotrivesc legii, iar la final să stăm triumfători în fața oamenilor care ne admiră. Toate acestea sunt posibile în universul fantastic creat de două dintre cele mai mari companii de benzi desenate din America: Marvel și DC. 

               Compania DC Comics a fost fondată în 1934 și a lansat numeroase materiale cu personaje fictive care, de-a lungul anilor, au devenit foarte cunoscute. Marvel Comics s-a înființat mai târziu,la începutul anilor 1940, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai acestei companii fiind Stan Lee. 

      Benzile lor desenate au devenit atât de populare cu timpul, încât au dat naștere unui întreg univers multimedia. Totul a început de la volumele de benzi desenate simple, care acum stau la baza numeroaselor emisiuni TV, filme, romane și jocuri video. 

     DC și-a făcut prima apariție în lumea cinematografică cu pelicula “Batman”, în  1966, fiind urmată de “Superman”, în 1970. Marvel debutează pe marile ecrane în 1986 cu “Howard the Duck”, iar în 2000 este lansată pelicula “X-Man”, care a fost un succes. Totuși, încă de la primul film “Iron-Man”, lumea supereroilor din Universul Marvel ridică de la un film la altul nivelul așteptărilor. Marvel devine una dintre cele mai profitabile francize cinematografice din istorie, având la bază seria de filme “Avengers”. Mai multe filme DC au rulat în cinematografele lumii, dar frecvența lor a fost mult mai redusă. 

         Principala diferență dintre creațiile DC și Marvel este perspectiva din care sunt redate. DC își definește eroii ca pe niște ființe mitice venite pe Pământ, putând fi comparate cu panteonul grecesc: Aquaman (Poseidon), Flash (Hermes), Marsh Manhunter (Proteus). Marvel, în schimb, arată cum oamenii ajung la o statură asemănătoare cu cea a zeilor. 

     Fanii continuă să justifice cu pasiune motivul pentru care simpatizează cu o companie mai mult decât pe cealaltă, totuși trebuie remarcat faptul că atât Marvel cât și DC sunt cunoscute pentru anumite caracteristici unice, care atrag oamenii.