Femei care au schimbat lumea
Povestea primei personalități feminine de pe o bancnotă românească

Ecaterina Teodoroiu
(1894-1917)
Am ales să dedic aceste rânduri Ecaterinei Teodoroiu pentru că la 1 Decembrie a fost emisa prima bacnotă româneasca cu chipul unei femei. Tot luna aceasta am sărbătorit 103 ani de la Marea Unire. Ea a putut fi înfăptuită ca urmare a participării României la Primul Război Mondial, numit si Război de Întregire Națională. Ecaterina, deși era la o vârstă fragedă și fără experiență, a dat dovadă de curaj și patriotism, încercând să răzbune moartea fraților săi și să își ajute țara în vremuri grele.
Cătălina Vasile Toderoiu s-a născut pe data de 14 ianuarie 1894 în Vădeni, într-o familie modestă de agricultori cu 8 copii. În școala primară, începută în satul natal si continuată la Târgu Jiu, a fost notată în catalog cu numele de Ecaterina Teodoroiu. Își continuă studiile la o școală româno-germană, și, ulterior, se pregătește pentru o carieră de învățătoare, mutându-se la București pentru un gimnaziu pension. Mai târziu începe frecventarea unei școli de infirmerie.
Odată cu venirea Primului Război Mondial, Ecaterina se înscrie în mai multe organizații de cercetași și, impresionată de suferința soldaților răniți de pe front, stă lângă ei și îi îngrijește de câte ori se ivește ocazia.
În anul 1916, ea este chemată la București de către Regina Maria, iar la întoarcere află că tatăl său este luat prizonier și că doi dintre frații ei au murit pe câmpul de luptă.

Casa memoriala a Ecaterinei Teodoroiu
Pe 6 octombrie 1916, ca urmare a pierderii fratelui său în lupta de la Porceni, Gorj, cere permiusiunea colonelului Jipa să lupte în regimentul său.
Peste aproximativ două săptămâni, în urma unei învăluiri, Ecaterina este luată prizonieră. Ea dă dovadă de sânge rece și împușcă santinela germană de care era însoțită, reușind să evadeze împreună cu alți combatanți români aflați în aceeași situație.
În ziua de 30 octombrie 1916, în timpul unei vizite pentru a-i aduce mâncare fratelui său, Nicolae, acesta este răpus de o explozie și Ecaterina promite solemn ca îl va răzbuna.
Pentru aceasta, la începutul lunii noiembrie, cere locotenentului Obogeanu, în comuna Dănești, să fie voluntară într-unul dintre regimentele brigăzii. Aici are loc prima faptă cu adevărat eroică a fetei. Răspunde în nemțește inamicului că se predă, dar în același timp pune arma la ochi și reușește să împuște câțiva inamici.
Regina Maria îi oferă gradul de sublocotenent onorific Ecaterinei, ca răsplată pentru dragostea de țară și devotamentul de care a dat dovadă. Lunar, eroina se ducea la Palatul Regal, unde i se oferea suma de 400 de lei. O mică parte din aceștia îi păstra pentru sine, iar cu cea mai mare parte, îi ajuta pe soldați.
Pe 20 august 1917, Ecaterina împreună cu regimentul său și-au ocupat pozițiile în tarnșeele de pe Dealul Secului.
La scurt timp, unitățile române sunt atacate de regimentul german. Sublocotenenta Ecaterina Teodoroiu este împușcată de două gloanțe de mitralieră în cap (după spusele unora) sau în piept (după spusele altora) pe Dealul Secului-Muncel. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte, băieți, sunteți cu mine!”
Inițial a fost înmormântată în satul Poieni din județul Vrancea, dar, după patru ani, autoritațiile au decis mutarea osemintelor la Târgu Jiu și înălțarea unui monument în cinstea acesteia.

Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu”
Începând cu luna aceasta, Banca Națională a României, a hotărât să pună în circulație bacnota cu 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Guvernatorul BNR a justificat această alegere prin faptul că a fost prima femeie ofițer din armata română, că întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul de care femeile dau dovadă și, totodată, s-a răspuns interesului public pentru promovarea egalității de gen.

Prima bacnotă din România pe care este reprezentată o personalitate feminină