ABBA s-a întors: “Here we go again!”

You are the dancing queen 

Young and sweet 

Only seventeen!” 

Bunicii noștri, părinții și chiar mulți dintre noi am crescut cu melodiile și albumele trupei ABBA. Fie că muzica a ajuns la noi atunci când a apărut sau peste mulți ani, prin filmele “Mamma Mia!” și “Mamma mia! Here we go again” putem fi siguri de un lucru: și generația următoare va avea parte de muzica scrisă de ABBA, căci trupa a revenit după 40 de ani cu un album nou! 

Pentru cei care nu îi cunosc încă, ABBA este un grup suedez de muzică pop, format la Stockholm, în 1972. Acesta a cucerit publicul atunci când a câștigat concursul Eurovision în 1974, ajungând în topurile lumii între 1974 și 1983. Astfel, ABBA a obținut 48 de hit-uri: grupul a vândut peste 180 de milioane de albume și single-uri în întreaga lume, făcând-o una dintre cele mai bine vândute trupe muzicale din istorie. Fie datorită nostalgiei ori melodiilor atemporale, unii consideră ABBA chiar unul dintre cele mai mari grupuri muzicale.  

Fun Fact: Numele grupului este un acronim al inițialelor prenumelor membrilor. 

Hai să îi cunoaștem!  

Agnetha Fältskog  

Björn Ulvaeus 

Benny Andersson 

Anni-Frid Lyngstad 

Majoritatea hit-urilor de la ABBA s-au auzit în filmul “Mamma Mia!”, care inițial a fost un musical. La Londra, pe 6 aprilie 1999, lumea a văzut, pentru prima oară, povestea despre o mamă singură, fiica ei, trei posibili tați și haosul și comedia ce au urmat când fiica i-a invitat pe toți trei la nunta ei. Phyllida Lloyd a regizat musicalul de scenă „Mamma Mia” și, din moment ce spectacolul a avut un mare succes, au angajat-o să regizeze și primul film, iar, după succesul acestuia, a urmat și o continuare în 2018. 

Acum, după 40 de ani în care fanii au retrăit melodiile de odinioară ale trupei, ABBA s-a întors cu noul lor album “Voyage”, dar și cu un turneu mondial in 2022.  

“Voyage” este al nouălea album de studio al grupului suedez ABBA, lansat pe 5 noiembrie 2021: primul album cu piese noi al grupului în 40 de ani (urmând după “The Visitors” din 1981) și conține 10 cântece, toate create de compozitorii ABBA, Benny Andersson și Björn Ulvaeus.  

Albumul conține următoarele noi melodii, pe care le poți găsi pe orice platformă dedicată muzicii: 

1. “I Still Have Faith in You”  

2. “When You Danced with Me”  

3. “Little Things”  

4. “Don’t Shut Me Down”  

5. “Just a Notion”  

6. “I Can Be That Woman”  

7. “Keep an Eye on Dan”  

8. “Bumblebee”  

9. “No Doubt About It”  

10. “Ode to Freedom”  

Deși au trecut mulți ani, stilul specific trupei ABBA face ca melodiile lor să poată fi ascultate din nou și din nou, de parcă este pentru prima dată când auzi melodia. Lăsând la o parte opiniile fiecăruia despre reîntoarcerea neașteptată a grupului mult iubit din anii ‘70, muzica trupei este una care ne-a unit, iar eu mă bucur că pot să dansez, să râd și să țip pe versurile din “Dancing Queen”: de când am descoperit-o până în ziua când voi împlini 17 ani. 

You can dance 

You can jive 

Having the time of your life 

Oh, see that girl 

Watch that scene 

Digging the dancing queen! 

Digging the dancing queen!”