Interviu cu Georgiana Ștefan

Bună ziua și bine ai venit pe la noi,Georgiana! Redacția Vlahuță, are onoarea să poarte un dialog cu o premiantă de genul tău,ba chiar mai mult,fostă elevă a acestui liceu! Pentru astăzi ți-am pregătit câteva întrebări, la care te-aș ruga să îmi răspunzi cât poți de sincer și deschis,deoarece,tot ceea ce contează este să descoperim adevărata versiune a ta!
- Iată șirul de întrebări :
1.Grație acestei performanțe incredibile pe care ai reușit-o pe parcursul a patru ani de liceu,țin să te felicit cu tot dragul,pentru că,ești un model pentru toți elevii din ziua de astăzi,care ar trebui să îți urmeze această realizare,cu mult mai multă muncă și dăruire. La finalul acestei perioade,ca fiind desemnată șefă de promoție trebuie să fi trezit în sufletul tău o mândrie si în ochii celorlalți o admirație.Te rog să ne dezvălui,cum te-ai simțit imediat după ce ai fost anunțată șefă de promoție a acestui liceu,ce gânduri îți treceau prin minte,dar,de asemenea,care a fost reacția profesorilor în acele clipe,chiar și mai târziu?
- Mulțumesc mult ! A fost un sentiment pe care cu greu îl pot descrie în acest moment. Am simțit și încă simt faptul că desemnarea mea ca „șefă de promoție” a fost cea mai mare realizare a mea de până acum. Nu există un sentiment și o stare mai frumoasă pe care o poți trăi ca atunci când conștientizezi că munca ta de-a lungul atâtor ani este răsplătită, dar mai ales admirată ! Eu am fost foarte bucuroasă la auzirea acestei vești, dar în același timp emoționată, iar gândurile ce-mi treceau prin cap nu erau decât pozitive. Îmi spuneam în sinea mea că în sfârșit am reușit și pot spune că în acel moment uitasem de absolut toate greutățile peste care am trecut în timpul celor patru ani de liceu. Fiecare profesor s-a bucurat pentru mine, mi-au spus că merit într-adevăr să fiu numită „șefă de promoție” și întotdeauna au văzut un mare potențial în ceea ce mă privește. Am avut o relație apropriată cu absolut toți și le mulțumesc pentru tot ce m-au învățat în acești patru ani minunați !
2.Am aflat că,după ce ai experimentat patru ani de liceu formidabili,sfârșind prin a ieși poate cea mai remarcată elevă din ultimul timp de la “Alexandru Vlahuță”,ai ales calea pe care scria: “Facultatea de Științe Politice a Universității din București” .Ești studentă în anul I acolo,și sunt sigur că rezultatele tale nu dezamăgesc,deoarece motivația și dorința rămân pretutindeni.Însă,cu siguranță,te-ai lovit de o cu totul altă lume,în care responsabilitățile cresc pe zi ce trece,iar,acest pas,te-a schimbat într-un anumit fel,ca om.Care a fost motivul pentru care ai hotărât să te îndrepți spre această facultate?,dar și cât de repede te-ai adaptat în acel mediu?Ce avantaje și dezavantaje sunt în viziunea unei șefe de promoție referitor la facultatea de mai sus?
- Am ales Facultatea de Științe Politice a Universității din București, deoarece mă atrage foarte mult acest domeniu. Dintotdeauna mi-am dorit să știu, să înțeleg și să aflu mai multe despre cum merg lucrurile în propria țară, atât pe plan politic, cât și economic, iar eu consider că această facultate îmi oferă ceea ce am enumerat mai sus. Sunt încă la început, nu pot spune că m-am adaptat, dar sunt sigură că asta se va întâmpla cât de curând. Liceul și facultatea sunt foarte diferite, nu pot găsi nici măcar o asemănare în acest moment, iar trecerea mi s-a părut una bruscă. Desigur, există profesori universitari diferiți și fiecare are pretențiile lui de la studenți. La fel și cum facultățile diferă foarte mult. Avantajele acestei facultăți sunt numeroase, cum ar fi: facultatea oferă stagii de practică tuturor studenților, este facultatea de profil din România cu cea mai largă deschidere internațională și cea mai variată ofertă de studii pentru pregătirea unei cariere dinamice cu angajatori de top, etc. În ceea ce privește dezavantajele, din punctul meu de vedere, nu există, sau dacă există, bănuiesc că le voi descoperi de-a lungul celor trei ani. Este adevărat faptul că este foarte mult de învățat, pentru a trece toate examenele, însă eu, una, nu pot numi acest lucru un dezavantaj. Fiecare dintre noi muncește pentru el însuși și fiecare decidem dacă vrem să ne chinuim acum, în tinerețe, pentru a trăi bine pentru tot restul vieții și pentru a avea o viață plină de realizări, sau dacă ne distrăm și nu muncim cu adevărat pentru visul nostru.
3.Recent,ai făcut o dezvăluire,în care ai punctat faptul că,de-a lungul acestor ani de învățământ liceal,ai întâlnit diferite tipuri de persoane,unele care au avut o influență benefică,de mare folos,iar altele cu un aer negativ.Cred că toata lumea poate susține ideea cum că liceul reprezintă locul cel mai potrivit pentru a evolua și a selecta persoanele din viața ta,la fel cum ai sugerat si tu.Aș dori să ne lamurești cu această afirmație și să povestești un eveniment care te-a marcat,indiferent cum,în aventura ta de liceean,scoțând în evidență cum te-a schimbat în timp.În plus,ce recomanzi,tuturor proaspeților ori viitorilor liceeni în legatură cu anturajul pe care-l vor alege,deoarece,ca șefă de promoție,te poți afirma,zic eu,fără nicio îndoială?
- Liceul pentru mine a reprezentat perioada de maturizare, de dezvoltare, de transformare a persoanei mele. Da, este adevărat că am întâlnit și oameni buni, sinceri, cu care încă păstrez legătura, dar și oameni care mi-au lăsat un gust amar la finalul acestei călătorii, numite „liceu”. Am greșit foarte mult în ceea ce privește acest subiect, le-am acordat unor prieteni o a doua șansă, fără să știu că vor repeta greșelile făcute. Nici eu nu am fost poate o prietenă bună tot timpul, dar întotdeauna am încercat să mediez lucrurile între mine și anumite persoane. Sunt o persoană iertătoare, însă nu la nesfârșit. Perioada liceului m-a ajutat să descopăr absolut toate tipurile de oameni, m-a ajutat să analizez pe fiecare în parte și cel mai important, m-a ajutat ca de-a lungul timpului să-mi dau seama din prima dacă un om are intenții bune asupra mea sau nu, dacă merită o relație de prietenie cu mine sau nu. Nu cred că există un anumit moment care să mă fi marcat în ceea ce privește acest subiect. Consider că, din aproape fiecare zi pe care am petrecut-o în liceu, am învățat câte ceva. Proaspeților liceeni sau viitorilor liceeni le recomand să fie mult mai atenți cu persoanele din jurul lor, pentru că nu tot ceea ce se vede este adevărat, de cele mai multe ori aparențele înșeală.
4.Din ceea ce observ la tine,asemănător scurtei discuții de dinainte de acest interviu,pari o persoană extrem de stăpână pe forțele proprii,realistă,și foarte determinată să își îndeplinească orice vis.Aspectul acesta este vizibil foarte rar în rândul adolescenților,în zilele noastre,din păcate și mă gândesc că prin răspunsul pe care mi-l vei oferi,dar și caracterul tău,mulți se pot reorienta și își pot găsi punctul forte.Așadar,Georgiana,care este cea mai mare dorință a ta în această viață?,și cum crezi că va fi posibil să o atingi?,însă,o altă întrebare referitor la acest context ar fi : Care a fost idolul sau mentorul tău,ce te-a condus spre această mentalitate extraordinară în viață?
- Încă încerc să mă descopăr, însă cea mai mare dorință a mea este să am parte de o carieră de succes în domeniul ales, asta în ceea ce privește viața profesională, iar în ceea ce privește viața personală, mi-aș dori ca întotdeauna să fiu înconjurată de oameni buni, sinceri, oameni care să-mi ofere încredere, oameni lângă care să mă consider cu adevărat fericită ! Din punctul meu de vedere, fiecare dintre noi ar trebui să aibă parte de un echilibru între viața profesională și cea personală, să știe să facă diferența dintre cele două, pentru că una fără cealaltă nu se poate. Fără să fiu lipsită de modestie, cred că eu am fost și sunt propriul meu idol în viață. Eu, singură, am făcut atâtea greșeli în viață și tot eu m-am ridicat, spunându-mi că o să fie bine, că o să trec și peste asta, că sunt puternică. În mod evident, educația oferită din partea familiei, mi-a deschis ochii și m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi.
5.Ca orice om,sentimentele tale au alternat,după cum ai precizat și tu,între dezamăgiti crunte în legatură cu anumiți oameni,și bucurii,mult extaz în mai multe clipe ale vieții tale.Cu toate acestea,ai reușit sâ îți păstrezi cumpătul și să muncești din ce în ce mai mult pentru a deveni cea mai bună,fără a te gândi la părerile celorlalți sau momente nefaste petrecute,care te-ar fi putut împiedica din a arăta de ce ești capabilă.Sunt sigur că,în principal,aceste întâmplări provin din exteriorul și viața ta privată,însă,sunt curios,cât de mult te-a influențat liceul nostru,atât elevi,cât si profesori,care,poate,nu-ți au dat mari șanse de succes în drumul tău uluitor?
- Evident, au existat persoane care nu au crezut în mine și de ceea ce sunt capabilă, însă pe parcurs am învățat că ar trebui să îi ignor și să mă focusez pe mine. La început nu a fost prea ușor, deoarece eram destul de sensibilă și îmi păsa de opinia lor, încercam mereu să fac totul pe placul tuturor, însă la un moment dat mi-am dat seama că ar trebui să mă gândesc mai întâi la mine. Oamenii sunt invidioși și întotdeauna îți vor găsi nod în papură, puțini sunt cei care te apreciază, te admiră și se bucură cu adevărat de reușitele tale.
6.Ai declarat că îți place enorm să petreci timpul cu prietenii tăi,a socializa te caracterizează cel mai bine,iar,acest lucru mi se pare,din nou,un exemplu ideal pentru toți cei care,au ales să se refugieze în al lor spațiu comod.De asemenea,ai menționat,că,din pricina pandemiei nu ai reușit să fii “TU” pe deplin,deoarece ai resimțit tare mult lipsa ieșirilor,a întâlnirilor și a comunicării cu amicii.Îmi semeni cu acea persoană care se implică sută la sută într-o relație de prietenie,sau într-un grup lărgit,lucru,care,din păcate,nu produce doar împliniri sufletești și bucurii,oamenii fiind uneori și invidioși.Te-aș ruga să ne împărtășești felul în care decurgea o zi din timpul pandemiei pentru tine,iar,de asemenea,în ceea ce privește prietenii,au fost apropiați care și-au schimbat atitudinea după ce au văzut că ai fost premiată la acel nivel?
- Pandemia cred că ne-a schimbat tuturor stilul de viață, unora mai mult, altora mai puțin. Monotonia caracterizează cel mai bine ceea ce a însemnat și ce înseamnă pandemia pentru mine. Au existat zile când stăteam în casă și învățam, examenul de bacalaureat fiind „vinovatul”, dar existau și zile când ieșeam din casă, mă întâlneam cu prietenii. Când veneau acele zile chiar eram surprinsă că în sfârșit se întâmplă, nu îmi venea să cred, pur și simplu ! Toți prietenii mei s-au bucurat pentru mine în momentul premierii, însă nu pot știi cu adevărat ceea ce gândeau atunci. Nu a existat cineva care să arate faptul că nu se bucură pentru mine sau care să se îndepărteze de mine instant, după auzirea acestei vești.
7.Tot acest interviu,am evidențiat la tine felul în care răspunzi la întrebări,viziunea pe care o ai,dar,de asemenea,gesturile și prezența ta,ajungând la concluzia că organizarea este termenul perfect pentru a te caracteriza.Probabil că rezultatul la care ai ajuns a fost construit și pe baza acestei organizări minuțioase,prin care acțiunile tale au avut o logică și au putut fi apreciate.Pe de altă parte,ai punctat ideea că nu ai fost și nu vei fi niciodată o persoană spontană,ci una care “rumegă” deciziile pe care le ia mai multă vreme,și care poate fi surprinsă neplacut daca o întâmplare se desfășoară prea rapid.Dacă ar fi să îmi prezinți puțin temperamentul tău,care ar fi cele trei calități de care te vei lega toata viața pentru a nu da greș,dar și ce defecte,trei la număr,ai putea regăsi la tine? Au existat întâmplări,unde,o anumită calitate,așa cum o numeai tu,să fi te încurcat mai rău decât să te fi ajutat?Dacă da,povestește-ne, pe scurt,te rog!
- Trei calități care îmi reprezintă personalitatea sunt perseverența, competitivitatea și sinceritatea, iar trei defecte pe care le-am găsit la mine de-a lungul timpului sunt competitivitatea, încăpățânarea și impulsivitatea. De ce am ales competitivitatea și ca defect, dar și ca o calitate ? Pentru că aceasta m-a și ajutat, dar m-a pus și în dificultate. În trecut, îmi doream să fiu bună în absolut orice și credeam cu tărie lucrul acesta despre mine, însă pe parcurs am învățat că este imposibil. Nu suportam ideea că cineva poate să fie mai bun decât mine. Am dobândit o altă perspectivă asupra acestui subiect, iar acum știu unde să mă opresc când vine vorba de competitivitate.
8.Educația în țara noastră pare departe de nivelul aceleia din străinătate,fie că vorbim de Europa,ori America,iar acest lucru afectează din ce în ce mai mult randamentul copiilor,care,în ciuda dorinței de a învăța,sunt lipsiți de condiții prielnice.Dezbaterea aceasta este cunoscută în detaliu de tine,care,cu sigurantă,ai cules câteva detalii esențiale ce împiedică dezvoltarea învățământului în România.Georgiana,din perspectiva unei șefe de promoție,care,știe la ce nivel învață și cât de mult ori puțin a fost sprijinită de școală,aș vrea să ne mărturisești sfaturile tale referitor la procesul prin care educația românească poate să crească.De asemenea,care au fost necesitățile pe care ți le-ai fi dorit,dar,nu le-ai avut în cadrul acestor ani la liceu,dar și în gimnaziu?
- Desigur, sistemul românesc de învățământ ar trebui schimbat, transformat, însă eu merg pe principiul „Cine își dorește cu adevărat să învețe, învață !”. Singurul lucru care m-a deranjat când eu am fost elevă a fost faptul că suntem puși să învățăm lucruri care nu o să ne ajute absolut deloc în viață. De asemenea, unii profesori ar trebui să-și schimbe puțin mentalitatea și să se gândească și la elevi, să le ofere sprijin, să le ofere încredere, să-și schimbe modul de a preda. Schimbarea nu ar trebui să vină doar din partea statului, ci și din partea oamenilor, din punctul meu de vedere. Nu pot să spun că mi-a lipsit ceva anume. Am avut parte de tot ce mi-am dorit pentru a învăța, însă trebuie să ne gândim și la persoanele nevoiașe, dornice de a merge la școală, oameni care nu posibilități, dar își doresc să învețe.
9.Cu toate acestea,luând în considerare întreg ansamblul de reușite pe care le-ai obținut în ultima perioadă,ai hotărât să rămâi în România,pentru a studia,deși,sunt sigur că puteai să fii la fel de bună sau chiar mult mai perspicace și în străinătate,la o facultate.Cert este,că la cât de multă încredere ai în tine,dar și această latură hotarată ce iese în evidență,planurile tale au fost de ceva vreme puse cap la cap.Sunt interesat să descopăr care au fost factorii prin care stabilirea pentru moment în România s-a efectuat,și de ce,acum,nu intervievez o studentă la o facultate de ranguri înalte din afară?Încă un element important ar fi acela referitor la viitorul tău,care ar fi meseria pe care ți-o dorești,și dacă aceasta,poate în copilărie,a fost cu totul alta?
- Un moment marcant care aș putea spune că mi-a influențat cu totul decizia de a pleca la studii în străinătate, ar fi participarea la un concurs internațional în Statele Unite ale Americii. Acolo am stat aproximativ două săptămâni, timp pe care l-am simțit ca pe o veșnicie. Nu sunt genul de persoană care se poate adapta prea repede într-un mediu necunoscut, mai ales dacă nu am lângă mine o persoana cunoscută. Totodată, eu am foarte mare încredere în facultățile din țara noastră, cred cu tărie că sunt foarte bine pregătite, la fel și profesorii, și că pregătesc tinerii studenți pentru o carieră de succes. Din punctul meu de vedere, totul depinde de noi. Noi decidem dacă ne dăm bătuți sau dacă muncim în continuare. Nu cred că pentru a avea o cariera de succes, facultatea este singurul factor care clădește acest lucru. Da, sistemele de învățământ din alte state sunt mult mai bine construite, dar niciodată nu voi putea înțelege de ce nu ne bucurăm și de ce nu apreciem ceea ce avem noi, în România. Consider că mereu ne-am subapreciat și nu am încercat să descoperim încă țara în care trăim, pentru că, (,) chiar dacă nu se vede, România este plină de oameni inteligenți. Nu am o meserie exactă pe care mi-aș dori să o practic, domeniul în care activez îmi oferă o gamă largă de meserii, iar pe parcursul facultății în mod sigur voi știi spre ce anume mă voi îndrepta. Când eram mică, cred că în fiecare zi îmi schimbam decizia asupra acestui lucru, neștiind ce îmi voi dori să ajung „când voi fi mare”.
10.Profesional,am discutat destul pe parcursul acestui interviu,concluzionând că persoana ta are un potențial și un drum fantastic,datorită gândirii tale dezvoltate și a spiritului tenace.Acum,oamenii,cu siguranța ar dori să te cunoască mai bine și din punct de vedere al activităților din timpul liber,al preocupărilor pe care le ai,dar și al elementelor care te deranjează cel mai mult în societatea de astăzi.Astfel,dragă Georgiana,descrie-ne,pe scurt,câteva pasiuni și ce îți place în mod expres să faci atunci când timpul este de partea ta?În plus,ar fi ideal să ne transmiți ceea ce te supără crunt la oameni,dar și modul în care,dacă ai acea această posibilitate,ai schimba lumea?
- Personal, îmi place să petrec timp singură, să mă uit la filme, seriale, să mă uit la diferite speech-uri ale unor persoane influente din această lume, dar și să ies alături de prietenii mei. Ceea ce mă supără crunt la oameni este faptul că nu sunt sinceri, nu știu să aprecieze persoanele din jurul lor, dar și faptul că nu vor să admită atunci când greșesc. Da, aș vrea să schimb aceste lucruri la oameni, mi-aș dori să fie mai buni, mai iubitori, însă este imposibil. Fiecare are personalitatea lui, este creat într-un anumit mod. Din punctul meu de vedere, oamenii nu se pot schimba, iar cei ce o fac, sunt puțini, o fac singuri și o fac deoarece au trecut printr-o încercare grea a vieții.
Pentru a încheia acest interviu maraton,te-aș provoca să mi te alături în cadrul acestui”joculeț”,prin care îți ofer două variante de răspuns din diferite domenii,iar,tu,cu orice fel de echilibru ai avea,să alegi una singură.Sper să mă apropii cat mai mult de preferințele tale prin conturarea exemplelor.
1)Șefă de promoție/Locul I la Olimpiada de Limba și Literatura Română
- Șefă de promoție
2)Un grup de prieteni numeros,distractivi,dar cu o influență jalnică/Prieten unic,cu o influență de urmat
- Prieten unic, cu o infuență de urmat
3)Studii de dimineață/Studii de după-amiaza
- Studii de dimineață
4)Școală sub formă online/Școală desfășurată fizic
- Școală desfășurată fizic
5)Miss a balului de la sfârșitul anilor liceului-celebritate/Admirație din partea cadrului didactic și a colegilor-recunoștință,apreciere
- Admirație din partea cadrului didactic și a colegilor – recunoștință, apreciere
Interviul nostru a luat sfârșit,Georgiana,dar,fără niciun dubiu,ar fi putut continua o eternitate,fiindcă,cu un om care-și arată potențialul de oricâte ori are șansa,dar și care luptă pentru tot ceea ce își propune,întrebările niciodată nu sunt suficiente.Cu ocazia aceasta,îți mulțumesc enorm pentru că ai acceptat și pentru onestitatea din răspunsuri,fiecare elev având de învățat din experiența ta fabuloasă,prin care ai valorificat încrederea de sine și devotamentul.Îți urez multă baftă în oricare domeniu ai alege,și să nu îți pierzi puterea și implicarea,deoarece,acestea două te vor propulsa acolo unde numai tu știi că-ți dorești!
- Mulțumesc mult pentru această invitație ! Mi-a făcut o deosebită plăcere !
Interviu realizat de-Soare Mario Vlad,elev al “Liceului Teoretic Alexandru Vlahuță”
-Ștefan Georgiana,studentă a Facultății De Științe Politice a Universității din București,fostă șefă de promoție a “Liceului Teoretic Alexandru Vlahuță”.