Balcanii, între doi Coloși

fotografie: Jurnalul de Arges

Sfârșitul celui de-al Doilea Razboi Mondial și situatia țărilor eliberate de sub dominația nazistă au reprezentat temele unor negocieri intense între puterile câștigătoare.

Astfel, pe 9 octombrie 1944, a început, la Moscova, conferința cu numele de cod “Tolstoy”. Participanții la întâlnirea care s-a sfârșit pe 19 octombrie 1944 au fost Winston Churchill și Joseph Stalin, alaturi de miniștrii lor de externe, Anthony Eden, respectiv Viaceslav Molotov.

Printre temele conferinței se afla intrarea URSS în razboiul contra Japoniei, pentru încheierea mai rapida a acestuia, și împarțirea zonelor de influență in Europa de Est.

Cele două parți au cazut de acord ca partea de est a Poloniei să fie dată Uniunii Sovietice, iar partea de vest să primească teritorii din Germania. Aceasta împarțire s-a lovit însă de refuzul guvernului polonez aflat în exil, iar după mai multe negocieri nereușite, cele 3 părți s-au întâlnit la Londra.

Influența în balcani a reprezentat un punct foarte important pe agenda conferinței “Tolstoy”.

Winston Churchill a luat o bucată de hartie și a scris, în procente, influența pe care cele 2 părți o vor exercita asupra fiecărei țări din Balcani. Stalin a acceptat împarțirea făcând un semn distinctiv pe foaie.

imagine: Wikipedia

Influențele au fost împărțite astfel:

  • Romania: 90% URSS, 10% Marea Britanie
  • Grecia: 10% URSS, 90% Marea Britanie
  • Iugoslavia: 50% URSS, 50% Marea Britanie
  • Ungaria: 50% URSS, 50% Marea Britanie
  • Bulgaria: 75% URSS, 25% Marea Britanie

Pe parcursul întâlnirii, Marea Britanie a arătat un interes mare pentru Grecia, Churchill dorind să păstreze comunicatiile din Marea Mediterană El a folosit ca monede de schimb România și Bulgaria, unde a fost de acord ca Uniunea Sovietică să aibă o influență mai mare.

Aceasta împărțire a cauzat instalarea regimurilor comuniste din Balcani, România căpătând pe unul dintre cele mai dure.

sursa: Agerpres