Riot Grrrl și femeile punk-ului

Anul este 1990, ne aflăm în Olympia, Washington, unde un grup de femei se întâlnește pentru a discuta despre sexismul des întâlnit în scena punk de la acea vreme. Soluția? Crearea unei proprii mișcări punk rock, unde femeile își vor putea exprima liber opiniile și nemulțumirile față de o societate ce le dictează că singurul lucru folositor pe care îl pot face este să servească bărbații. Astfel se naște mișcarea și subgenul punk “Riot grrrl”, ce îmbină muzica, politica și feminismul și care va influența drastic scena rock-ului din anii 90.

Exprimând un puternic mesaj feminist, leftist, cu sunete stridente, caracteristice punk-ului, trupe precum Bikini Kill, Bratmobile sau Babes in Toyland încep să devină din ce în ce mai populare.

Formată în Olympia în 1990, trupa Bikini Kill, a cărei membre sunt Kathleen Hanna, Tobi Vail și Kathi Wilcox, reprezintă una dintre primele trupe riot grrrl, de altfel fiind și cea care a pus bazele mișcării. Cu versuri precum “When she talks, I hear the revolution/ In her hips, there’s revolution/ When she walks, the revolution’s coming/ In her kiss I taste the revolution” [Rebel girl] sau “We’re Bikini Kill and we want revolution/ Girl-style now!” [Double dare ya], melodiile lor transmit un mesaj politic de mobilizare tuturor persoanelor afectate de misoginie.

Motto-ul lor devine “REVOLUTION GIRL STYLE NOW”, care face referire la o revoluție culturală, care, după cum spun chiar membrele mișcării, ar putea avea loc dacă toate fetele și-ar forma o trupă. În multe feluri, Bikini Kill a revoluționat atât comunitatea punk, cât și muzica alternativă a anilor 90 în general. În jurul anului 1990, toboșarul trupei, Tobi Vail, ieșea cu Kurt Cobain, solistul trupei grunge “Nirvana”. Kathleen Hanna scrie cu spray pe un perete “Kurt smells like teen spirit”, teen spirit fiind brand-ul de deodorant pe care îl folosea Vail. Mai târziu, sintagma va constitui sursa de inspirație pentru Cobain pentru melodia “Smells like teen spirit”, care îi va propulsa în mainstream media, câștigându-le popularitate.

 În 1991 este publicat Manifestul Mișcării Riot Grrrl, sub forma mai multor pliante de hârtie, de către Bikini Kill. Prin acesta, fetele explică motivul formării mișcării, ce își doresc să obțină prin ea și ce înseamnă, în esență, să fii o “riot grrrl”.

În final, voi atașa o lista de recomandări de melodii riot grrrl: “Cool Schmool”- Bratmobile; “Rebel Girl”- Bikini Kill; “Pretend We’re Dead”- L7; “Hot Topic”- Le Tigre; “Bruise Violet”- Babes in Toyland; “Carnival”-Bikini Kill.