Five Nights at Freddy’s

Five Nights At Freddy’s sau FNAF, pe scurt, este franciza pe care o știe toată lumea, care a început cu un joc indie. Acesta a fost lansat în anul 2014, datorită unui comentariu care critica unul din jocurile lui Scott Cowthon, creatorul francizei. Ideea jocului este simplă. Ești inchis într-o pizzerie cu 5 animatronici ucigași: Freddy Fazbear, Bonnie the Bunny, Chica the Chicken, Foxy the Pirate și Golden Freddy. În timp universul Fnaf s-a extins și a ajuns ce este astăzi: 10 jocuri plus unul care urmează să apară anul acesta, peste 20 de cărți și un film care este în producție.
Povestea jocurilor pare una simplă, William Afton omoară 5 copii, îi baga în animatronici, ei devin posedați și vor să se răzbune, însă povestea este mult mai complexă.
Totul începe cu William Afton care începe seria când o omoară pe fiica lui Henry, care devine Puppet. Ea este caracterul care dă viață tuturor animatronicilor. Apoi William a atras cinci copii în camera doar pentru angajați unde i-a ucis. Chica sau Susie a fost prima victimă.
După Freddy Fazbear’s Pizza se închide, se deschide Circus Baby’s Pizza World, unde în prima zi de la lansare Elizabeth Afton se regăsește singură într-o cameră cu Circus Baby, unde este trasă de animatronic în burta ei prin ajutorul aparatului de înghețată din Baby, ceea ce rezultă în închiderea atracției chiar din prima zi, iar apoi William ia toți animatronicii și îi bagă într-un loc sub pământ.
Între timp la Fredbears Family Dinner, mușcătura din 1983 își are locul. Ea este unul din cele mai importante lucruri din FNAF. Aceasta a fost un mister până când în FNAF 4 s-a aflat cine a făcut-o. Însă mușcătura a fost doar un accident, a fost o greșeală a unor copii, mai exact greșeala fratelui său mai mare. Victima acestui incident a fost The Crying Child sau copilul lui William Afton (lucru neconfirmat). The Crying Child era hărțuit de fratele său mai mare care purta o mască cu Foxy. De ziua sa a fost luat pe sus de către fratele său și prietenii lui care purtau măștile lui Freddy Bonnie si Chica și l-au pus în gura lui Fredbear. Șuruburile pe bază de arc ale lui Fredbear au cedat și i-au prins capul în gura lui, într-un final copilul ajungând in spital în comă, și din păcate nu reușește să supraviețuiască. (The Crying Child este Michel Afton)
După mușcatura din ’83 urmează marea mușcătură din ’87, care se întâmplă la noua si îmbunătățită pizzerie, unde înainte de mușcătură Afton reușește să mai facă niște victime.
De aici ordinea cronologică devine greu de dedus. Teoria pe care vreau să v-o spun este după părerea mea cea mai apropiată de adevăr. Înainte să părăsească lumwa, The Crying Child, aude de la tatăl său (cel mai probabil) următorul lucru: “Fiule, o să te pun bucată cu bucată la loc.” Ceea ce are sens datorită faptului ca Michael nu moare dupa ce în FNAF SL este lovit de “scooper”. Plus în secvențele bonus din Sister Location, Baby îi spune că nu o să moară. Deci Michael Afton a fost pus bucată cu bucată de William Afton, tatăl său la loc (teorie susținută de cărți și de faptul ca există oameni-roboți) fară ca Michael să știe, urmând ca Ennard să încerce să îl omoare dar nu reușește. În final, Michael Afton moare în FNAF 6 sau Pizzeria Simulator, unde este ars cu toți animatronicii și William Afton, unde FNAF se termină. Sau nu?

Nu, în FNAF 7 sau Ultimate Custom Night, William Afton sau Purple Guy este blocat într-un coșmar, și unde moartea nu este o scăpare. Însă după ani de calvar, o companie de jocuri face un joc video care se folosește de tehnologia realității virtuale, unde William Afton reușește să intre sub formă de virus, având forma unui iepure cu urechi lungi, cu numele Glitch Trap. Într-un final William Afton o corupe pe Tape Girl, o înnebuneste, si o face un criminal, reușind să plece și să terorizeze în continuare.
În final vreau să zic faptul că lore-ul Fnaf este bazat doar pe diferite teorii nimic nu este confirmat de creator în mod direct. Toate lucrurile sunt confirmate în diferite moduri indirecte prin crearea altor povești care legând cele vechi între ele. După ce o să apară și Security Breach, o să continui acest articol, însă pâna data viitoare o să vorbesc despre jocuri din punct de vedere al gameplay-ului.