ECOLOGISMUL ȘI CUM DISTRUGEM FIINȚA CARE NE FACE CEL MAI MULT BINE

  Nu cred că mai trebuie să amintesc cum anul trecut majoritatea am petrecut toată perioada primăverii în propriile locuințe, speriați de amenințarea nevăzută care se îndrepta periculos de mult spre atingerea unor cote de infectare a oamenilor foarte înalte. Îmi amintesc ca după aproape o luna jumătate în care m-am izolat pentru binele meu și al întregii familii, am fost uimita de schimbările pe care natura mi le prezenta cu ajutorul razelor calde și blajine ale soarelui, ce se oglindeau în nuanțele verzui ale rămurelelor salcâmilor. 

După mai multe astfel de plimbări scurte, în urma cărora mereu remarcam botanica excepțională căreia în trecut nu-i acordam importanță, am conștientizat superficialitatea de care dădusem dovadă și de cum activitățile zilnice m-au împiedicat să văd recuzita naturală și inocent de expresivă. Împinsă de remușcări, am studiat atent subiectul și am înțeles ca în mâinile noastre se află fundamentele de care avem nevoie pentru a reuși să creăm o relație armonioasă cu ființa care ne face cel mai mult bine.

Planeta a suferit mult înainte de apariția pandemiei, în cursul căreia lipsa activității fizice la nivel mondial a însemnat un răgaz pe care i l-am oferit inconștient. Însă gesturile noastre negândite eficient și cu iz de iresponsabilitate, deși aparent banale, au consecințe vizibile și de actualitate, pe care le resimțim din ce în ce mai des. Un exemplu ferm îl constituie schimbările bruște și drastice de temperatură precum și fenomenele extreme nespecifice anotimpului în care ne aflăm. Încălzirea globală reprezintă un proces „forțat” de intervenția umană, care constă în ascensiunea temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în zona solului și a oceanelor. Această creștere provoacă astfel de dezechilibre biologice, pe baza cărora specialiștii nu ezită sa semnaleze un potențial pericol ce implică o calamitate. 

Din fericire, există câteva soluții spre încetinirea acestui fenomen, pe care o putem accede doar prin perseverență și voință.

ECOLOGISMUL, O MIȘCARE SOCIALĂ 

Ecologismul este un concept adoptat de mai multe organizații non-guvernamentale, ce se focusează pe actele de voluntariat peisagistic, căutând mereu persoane săritoare care ar vrea să li se alăture. Scopul acestui demers este stabilizarea condiției naturii, dar și menținerea acesteia. În ultimii ani, acest tip de activități sunt foarte popularizate, prin promovarea acestora în mediul on-line de către diferite personalități cu influență.

ORIGINI 

Revoluția Industrială a pus bazele poluării moderne. Percepută ca o nouă modalitate de obținere a materiilor prime, s-au construit mai multe fabrici mari, unde erau consumate cantități imense de cărbune și combustibili fosili. În timp, calitatea aerului a avut de suferit, dar și cea a apelor, în urma unor procese repetate de de vărsare chimică.

S-au proclamat primele legi cu privire la protecția mediului la scară largă. În Anglia Victoriană, s-a instaurat o mișcare timpurie numită „Back to Nature”, susținută de intelectuali precum Edward Carpenter ori William Morris. În Statele Unite, campanii pro-ecologism au început încă din anul 1739, când Benjamin Franklin, împreună cu ceilalți locuitori din Philadephia, au trimis o petiție Adunării din Pennsylvania, prin intermediul căreia au cerut oprirea depozitării deșeurilor și eliminarea tăbăcăriilor comerciale din acel cartier. În anul 1800, această nouă percepție asupra relației omului cu natura a luat amploare.

ECOLOGISM ȘI ECOLOGIE: LEGĂTURI ȘI DIFERENȚE 

După ani de zile de cercetări, s-au acumulat o serie de date științifice bine argumentate pe baza cărora ecologiștii acționează, întrucât niște cunoștințe mai aprofundate in domeniu permit luarea unor decizii asumate. Astfel, dintr-o intenție buna, încurajata de un spirit solidar, să nu existe posibilitatea de a face mai mult rău mediului. 

Deși  în aparenta asemănătoare, ecologia e știința care se ocupa cu examinarea interacțiunii dintre organisme, plante și mediul în care acestea se dezvolta. Studiază îndeaproape structura, funcția și productivitatea  sistemelor biologice supraindividuale și mixte. Pentru a înțelege mai bine diferite procese ce duc la etica botanica, în ecologie se folosesc mai multe metode împrumutate din alte discipline exacte precum matematica, fizica, geografia.

CONSECINȚELE FAPTELOR NOASTRE 

După cum am menționat mai sus, în ultima perioada interesele preponderent personale ale oamenilor si scopurile materiale pentru care muncesc, sunt conturate de dezinteres fata de ceea ce se afla in jurul lor. Putini se gândesc, in zilele noastre, ca ne aflam într-o conexiune directa cu natura si sentimentele noastre se reflecta in aspectul acesteia si „resentimentele” sale fata de noi. Obiceiuri nocive precum aruncarea gunoaielor in locuri neamenajate sau supraaglomerarea unui oraș cu vehicule ori chiar fertilizarea solurilor artificial, cu ajutorul substanțelor chimice ii suprima sănătatea.

Așadar, s-au întâmplat mai multe dezastre de natura unor calamități, pe care le-am întâmpinat ca răspunsul planetei la faptele enumerate mai sus și nu numai. Câteva exemple sunt:

1.Incendiile de vegetație din Australia:

În data de 25 decembrie, 2019, mii de pompieri au încercat sa stingă incendiul de vegetație din zona de est si de sud a Australiei, care a afectat atât flora cat și fauna.

2.Uraganul Dorian, Bahamas:

Dorian este considerat una dintre cele mai puternice furtuni produse în Caraibe. S-a abătut peste Bahamas timp de doua zile, viteza vântului atingând valoarea de 320 de kilometri pe ora. 90% din case si clădiri au fost avariate.

3.Cutremur în San Bernardino 

Tot în 2019, a fost decretata stare de urgenta în provincia San Bernardino, dupa ce a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter. Nu au fost înregistrate decese, dar mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

SOS! UN ULTIM CUVÂNT ÎNAINTE DE CUTREMUR 

In acest articol am dezbătut un subiect complex, neputând sa cuprind toate particularitățile acestuia, însă un lucru este cert: planeta, după cum am mai spus, se afla într-un dezechilibru biologic, iar toate fenomenele extreme la care suntem martori reprezinta încercări de a se regăsi și de a înceta sa trăiască contra naturii sale. Nu putem sa schimbam comportamentele celorlalți, dar putem sa luam inițiativa și sa clădim, rând pe rând, un drum verde, parfumat de mireasma florilor și animat de fauna diversa, în care sa ni se alăture cat mai mulți oameni.