Unul dintre cei mai mari oameni de știință ai României
Pe data de 7 iunie 1886 se naște la București Henri Marie Coandă, academician și inginer aeronautic, pioner al aviației, fizician, specialist în aerodinamică, inovator și inventator.
Acesta a facut mari descoperiri în domeniul aviației, printre care se numără motorul cu reacție și efectul care îi poartă numele.
Un copil Iubitor de vânt
Pe când avea 3 ani și jumătate, Henri se afla pe malul mării, fiind martor la izbucnirea unei furturni. Într-un document al Muzeului Aviației se regasesc următoarele: „S-a îndrăgostit de vânt şi de zborul păsărilor marine care păreau că au intrat în viaţa lui pentru totdeauna”
Omul pasionat de vânt, devenit acum elev, a studiat ,pe rând, la școala “Petrache Poenaru” din Bucuresti, Liceul “Sf. Sava”, Liceul militar din Iași, unde termină ca șef de promoție, apoi iese din Școala de artilerie, geniu și marină din Bucuresti ca ofițer de artilerie.

Un tânăr îndrazneț, viitor pioner al aviației
La doar 19 ani, reușește construcția unei machete de avion propulsat de un motor-rachetă cu combustibil solid.
După ani de studii în străinătate, Coandă inventează o platformă mobilă pentru experimente aerodinamice, o adevărată revoluție în lumea aviației din acele vremuri.
Pe 9 august 1910, Henri obține în Franța Brevetul pentru inventarea motorului “turbo-proulsor”, iar pe 15 octombrie același an dezvelește la Paris primul avion cu reactie.

În 1930, inventatorul descoperă “efectul Coandă”, care constă în crearea unei zone de depresiune în plin aer de-a lungul unui perete, zonă care să permită fluidelor să vină și să ia direcția peretelui unde s-a facut depresiunea.

În anii ’60 acesta lucrează pentru US Air Force și NASA, în programe secrete de cercetare.
Inventatorul moare într-o zi din noiembrie 1972.
Surse: Rador.ro, Wikipedia
Featured Image: afostodata.net