Prințul Philip, 100 de ani de istorie

Consort al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Duce de Edinburgh, Prințul Philip s-a stins din viață pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani. 

Acesta a jucat un rol foarte important în istoria Regatului Unit, dedicându-și viața iubitei sale soții, Regina Angliei, dar și țării. 

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh

De la un prinț fugar la soțul Reginei Marii Britanii

Prințul Philip s-a născut pe data de 10 iunie 1921, pe insula Corfu din Grecia și a deținut titlul de prinț al Greciei și Danemarcei. La vârsta de 18 ani, unchiul său, Regele Greciei, a fost obligat să renunțe la tron, iar tatăl său a fost expulzat. Împreună cu familia sa, Philip a fugit din Grecia la bordul unei nave engleze. 

prince philip

În Marea Britanie, Acesta a studiat „Royal Naval College” și a luptat pentru Marina Britanică în Cel de-al Doilea Război Mondial din 1940 până la final.

În 1947, acesta renunță la drepturile sale la tronurile Greciei și Danemarcei, devenind cetățean britanic.

În aceeași perioadă a cunoscut-o pe Prințesa Elisabeta, actuala suverană, și s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947. 

1947: Prinţesa Elisabeta şi Prinţul Philip

A fost alături de cel mai mare monarh al lumii timp de 74 de ani, până la sfârșitul vieții sale.

În 2017, acesta se retrage din viața publică, lăsând sarcinile sale oficiale în slujba membrilor mai tineri ai familiei.

Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip în 2018.

Cel mai interesant rol secundar 

Prințul Philip este caracterizat de către cunoscuți ca un foarte bun utilizator al ironiei fine și al sarcasmului. Odată, în Australia, un bărbat i s-a plâns că soția lui este mai importantă decât el, la care prințul răspunde: „Și noi avem această problemă în familie”.

Prin aceste trăsături, acesta și-a evidențiat rolul secundar la Curtea Regală, bucurându-se atât de susținere cât și de ură din partea populației. 

Într-o vizită în Paraguay, acesta l-a provocat pe dictatorul Alfredo Stroessner, zicându-i că se află cu plăcere într-o altă țară care nu este condusă de popor.

Prințul Philip și Regele Mihai al României, prieteni până la moarte 

În mesajul de condoleanțe transmis de către Familia Regală a României, se amintește faptul că Prințul Philip și Regele Mihai au fost veri și au păstrat o prietenie pe viață. 

“Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburgh a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române” – Casa Regală a României. 

Prințul Philip și Regele Mihai, când erau copii, pe plajă la Constanța

Surse: dw.com, Digi 24, Pro TV 

Imagini: Pro TV, dw.com, nasul.tv, Digi 24