ÎNCEPUTURILE TEHNOLOGIEI ȘI CUM A AJUNS SĂ NE CONTROLEZE INCONȘTIENT

Nu mai este o noutate faptul că, din cauza contextului pandemic în care ne aflăm, dispozitivele electronice precum telefoanele, calculatoarele, laptop-urile si tabletele sunt obiectele de care ne folosim zilnic pentru a realiza diferite sarcini. Aceste „unelte” pun la dispoziție platforme online prin intermediul cărora se poate socializa, se pot pune bazele unor noi obiective și, în special în cazul copiilor, se pot descoperi diferite jocuri care le ocupă timpul liber.
Însă nu putem să considerăm actuala situație critică din sistemul medical principala cauză a acestui „abuz” de virtualitate. Consultând niște statistici obiective, mai mult de 60% din populația de pe glob deținea cel puțin unul dintre lucrurile cu profil electronic pe care le-am menționat anterior, înainte de anul 2020. Probabil, la sfârșitul acestei crize, procentul va fi crescut considerabil, căci nevoia menținerii unui curs al vieții normal, a impus cumpărarea mai multor dispozitive, care s-au dovedit a fi singurele ce ne conferă siguranță absolută în timpul interacțiunii cu alte persoane.
Pe de altă parte, utilizarea din ce în ce mai frecventă a acestor servicii în prezent , este fondată de dorința unei evoluții în acest domeniu, de pildă diversificarea conținutului postat, ba chiar și preluarea inițiativei unui business înfloritor menținut în permanență de ramura„social-media”. Numai că pe lângă aceste aspecte pozitive, în mod inconștient, societatea a devenit prizoniera tehnologiei, și pentru ca toată această teorie să fie mai clară, voi încerca să pătrund în lăuntrul acestui subiect.

CUM A ÎNCEPUT TOTUL, PRIMUL CALCULATOR ȘI IMPACTUL APARIȚIEI SALE:
Fără să abordăm prea multe detalii ce vizează istoria, menționez anul 1642, când Blaise Pascal a inventat o mașinărie capabilă să scadă și să adune zecimale. Alte surse spun că primul obiect de acest fel s-ar fi modelat încă prin anul 87 î.Hr., autorul fiind neidentificat. Cea mai recentă inovație care a surprins publicul și este popularizată și regăsită în structura fiecărui link este World Wide Web-ul, mai exact „www”, în 1990.
Oamenii s-au adaptat rapid si au adoptat fiecare schimbare, încercând să se informeze și să învețe, în prealabil, să folosească ceea ce mai târziu avea să influențeze existența fiecăruia dintre noi. Astfel a fost posibilă evoluția personală la nivel global, iar companii timpurii precum Apple sau Microsoft au înaintat în accederea performanței absolute. Sunt însă prinși într-o cursă asemănătoare unui carusel pentru rozătoare, căci efortul este continuu , iar cumpărătorii sunt din ce în ce mai greu de mulțumit în contextul unei căutări permanente de ,,mai bun”, zis și performant. Putem spune că și cumpărătorii sunt capturați în aceeași cursă, schimbând interesele și scopul achiziționării dispozitivului, nu-i așa?

4.1 EFECTE ADVERSE: „ Medicamentul nu poate fi eliberat fără prescripție medicală, în cazul unor manifestări neplăcute, solicitați intervenția medicului sau a unui psiholog”
Dependența de telefoane și nu numai este cunoscută drept boala omului modern și cred că fiecare persoană pe care o întâlnim întâmplător pe stradă suferă în tăcere de această „maladie”. Am pomenit la început de platformele online pe care le avem la dispoziție, printre care se numără și rețelele de socializare ca Instagram, Facebook, Twitter etc. Fenomenul „social-media” este deseori adus în discuție de către generațiile tinere, mai ales de adolescenți. Ceea ce este mai puțin cunoscut, este faptul că telefoanele, tabletele ori laptop-urile, la fel ca orice medicament, vin la pachet cu un prospect, respectiv instrucțiunile de utilizare. Pe lângă detaliile tehnice ce implică funcționarea corectă, precum instalarea anumitor aplicații sau setarea unor elemente ce au legătură cu partea de software, un telefon implică și responsibilitatea deținătorului, în cazul căruia ar fi de preferat să nu existe riscul de a se pune singur în pericol prin mediul virtual.
Copiii și adolescenții sunt, într-adevăr, predispuși la pericolele ce îi pot viza oricând pe rețelele de socializare, căci au o mentalitate puerilă. Dintre cele trei exemplificate înainte, Instagram este, din perspectiva mea, cea mai folosită platformă. Socializarea și cunoașterea unor presupuși prieteni nu mai este demult scopul acestei rețele și, din păcate, sunt promovate idealuri false în diverse domenii. De exemplu, frumusețea și criteriile după care o persoană este considerată atrăgătoare reprezintă unul dintre subiectele care continuă să creeze frustrări , mai ales în rândul fetelor, și amenință aspru sănătatea stimei de sine. Catalogarea persoanelor de sex feminin după anumite canoane este deja o tradiție în societatea de astăzi, care încă are influență, în ciuda promovării unei gândiri libere, fără prejudecăți.

DE LA SCRIITOR CĂTRE CITITOR:
În opinia mea, tehnologia și toate ramurile acesteia reprezintă un lucru bun asupra populației, ajutându-ne să ne dezvoltăm abilitățile tehnice, ca editarea sau formatarea unui document important, de pildă un CV, dar și în scop educativ, căci găsim orice informație de care avem nevoie, doar la un click distanță. Însă trebuie folosită cu prudență și atenție, căci granița dintre un mediu prietenos și unul periculos este foarte greu de delimitat. Nu uitați să nu vă încredeți în tot ceea ce vă este vândut în online, și faceți diferența între sfaturile realizabile și cele cu un caracter aberant.

Navigare web plăcută în continuare!