”Rant-urile” unor bibliofile

Pentru că am vrut să ne împărtășim pasiunea pentru citit, am creat această rubrică. Încercând să ne cunoaștem mai bine, am găsit elementele ce ne aduc împreună:fantasmagoria, câteodată iraționalul, frecventa senzație a unui mix de sentimente. Toate acestea conturează conținutul unei cărți, bineînțeles, cu diferite teme. 

Scriind acest articol, vrem să încurajăm cât mai multe persoane să încerce să se regăsească în cărți.  

*bibliofil = iubitor si colecționar de cărți  

CUM SĂ TE IUBEȘTI PE TINE PENTRU A TE ÎNȚELEGE MAI BINE CU CEILALȚI -Psihologie practică-  

*Autori: Christophe Andre si Francois Lelord  

Suntem din ce în ce mai conștienți de efectele pandemiei asupra populației, mai ales atunci când facem parte din majoritatea afectată.Nu fac referire la infectarea cu virusul periculos,ci la consecințele pe care carantina națională le-a avut și pe care oamenii încă le resimt. După ultimele studii, actuala problemă care pune cele mai multe piedici în drumul spre recuperarea vieții aproape normale este lipsa stimei de sine ori nivelul foarte scăzut al acesteia. Având ca suport argumentul anterior, propun această carte atât celor ce se confruntă cu acest sentiment de neîncredere și caută soluția ce-i va ajuta să se regăsească, cât și elevilor care sunt pasionați de psihologie încă din băncile liceului sau chiar mai mici.Conținutul cărții prezintă mai multe aspecte cu privire la noua societate și mecanismele acesteia de expunere în fața publicului.

Încă de la început veți cunoaște mai multe experiențe de viață ale unor oameni obișnuiți a căror stimă de sine scăzută le-a cauzat probleme fie la locul de muncă, fie în relația de cuplu sau le-a perturbat liniștea interioară și nu se mai puteau regăsi în felul în care acționau sau gândeau. Sunt luați în considerare trei termeni: „iubirea de sine”; „încrederea în sine” și „concepția despre sine”, care alcătuiesc cei trei stâlpi ai perspectivei tale din oglindă. Explicațiile autorilor aplicate pe diferite ramuri ale acestui subiect vă vor schimba percepția asupra artei comunicării prin dezvăluirea mai multor maniere de prezentare des întâlnite în viața de zi cu zi. 

Un lucru diferit de ceea ce am crezut până acum este că stima de sine scăzută vine, într-adevăr, cu multe dezavantaje, dar în paralel cu acestea există și avantaje precum: luarea deciziilor în mod prudent, adaptarea la interlocutor și multe altele.De asemenea, sunt dezbătute câteva ipoteze pe tema prudenței exagerate a subiecților ce se apreciază prea puțin.  

Pe de altă parte, creatorii cărții abordează și situația persoanelor cu stimă de sine înaltă, care la prima vedere sunt un exemplu comportamental ideal. Însă, veți constata cu stupoare că o stimă de sine scăzută, dar stabilă este mai bine tolerată decât cea înaltă, dar instabilă. Ce înseamnă aceste denumiri veți descoperi și singuri… căci sper că v-am stârnit interesul spre a încerca să citiți această carte.

  • Câteva cuvinte despre autori:  

Christophe Andre este un medic psihiatru renumit din rețeaua de specialiști în psihologia emoțiilor. Este, totodată, un autor francez de succes, ale cărui titluri au ajuns cunoscute și în România.  

Francois Lelord este, de asemenea, atât medic psihiatru cât și scriitor.  

Împreună cu Christophe Andre au avut mai multe lucrări ce implicau psihologia, cele mai multe fiind inspirate din poveștile de viață atent studiate ale pacienților lor.  

  • Remarci personale:  

Am ales să citesc această carte din pasiune pentru domeniul psihologiei, în special pentru ramura dezvoltării personale.Consider că este esențial pentru adolescenți să se cunoască pe ei înșiși și să se simtă bine în pielea lor,de vreme ce trăim într-o eră în care depresia este fruntașă în rândul bolilor cu frecvență.  

INTERVIU CU UN VAMPIR                                                  

de Anne Rice  

Anne Rice se naște în 1941, la New Orleans, şi este cunoscută pentru seria de romane gotice “Cronicile vampirilor”, ce debutează cu romanul “Interviu cu un vampir” în anul  1976.  

“Consider că Interviu cu un vampir este o carte despre viață. Despre necunoscutul din noi. Despre monstrul ascuns în fiecare dintre noi, despre cruzimea si singurătatea din noi. Despre ce am fi in stare să facem ca să obținem ceea ce vrem. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mine ca scriitoare. Chiar şi acum,când scriu despre Lestat, tot despre asta scriu: ce-aş fi în stare să fac pentru a obține ceea ce consider că trebuie să am. <<Cât de departe aş merge? Ce aş face?>>.Interviu cu un vampir a fost si rămâne o carte despre oameni, despre ființele umane şi despre sufletele lor. ”- Anne Rice  

Dorind să îşi împărtăşească povestea, Louis, un vampir excentric şi fermecător, acceptă să îi dea un interviu unui reporter din San Francisco.   

Povestea lui Louis începe în anul 1791 ,când, după moartea fratelui său într-un accident, tânărul îşi pierde dorința de a trăi. Louis este vizitat de vampirul Lestat, care îi oferă nemurirea, în schimbul proprietății lui de la Pointe du Lac. Deznădăjduit şi disperat, Louis acceptă. Astfel, vampirul se mută în conacul tânărului. Deoarece Louis nu cunoaşte nimic din sfera paranormalului, devine dependent de ajutorul lui Lestat pentru a supraviețui.  

Pe parcursul romanului, protagonistul îşi pune deseori sub semn de întrebare existența şi statutul de nemuritor.Deoarece Lestat refuză să-i răspundă la întrebări, Louis pleacă în Europa alături de fiica sa, sperând să găsească alți semeni. Astfel, acesta porneşte într-o călătorie de autocunoaştere, presărată cu primejdie.

Cel mai interesant aspect al capodoperei Annei este însă felul în care sunt subliniate asemănările dintre muritori si nemuritori. Egoismul, lăcomia şi chiar cruzimea de care dau dovadă vampirii se pot observa, adeseori, în comportamentul oamenilor. În acest mod, în timp ce studiază natura  paranormalului, Anne critică, de asemenea, natura umană, a “normalului”. Studiază vampirii în încercarea de a înțelege, poate, oamenii.

Romanul lui Anne este unul captivant, frumos scris, narațiunea fiind alternată cu descrierea peisajelor şi chiar a sentimentelor personajelor. În carte sunt abordate motive precum moralitatea/imoralitatea, iubirea, moartea, hedonismul şi prietenia. Modul în care explorează atât emoția umană, frica, durerea, cât şi pe cea “inumană”, a vampirilor, suferința lor, instinctul de supravieţuire, uneori chiar lipsa rațiunii, captează atenția cititorului, făcându-l să reflecte, la rândul său, asupra acestor subiecte.  

Interviu cu un vampir este o carte care merită citită, deoarece oferă  o sursă de entertainment excelentă, în timp ce provoacă cititorul să se gandească la, şi poate să și critice, societatea si valorile ei.  

SHADOW AND BONE – DRUMUL DE LA CARTE LA ADAPTARE  

NETFLIX  

Înainte de a sosi pe Netflix în luna aprilie, primul trailer al ecranizării cărții Shadow and Bone a fost lansat în toate mediile online, având premiera pe 26 februarie, la IGN Fan Fest 2021. Shadow and Bone este un bestseller internațional tradus în mai bine de 20 de limbi care a făcut înconjurul lumii oferind o nouă percepție asupra veșnicului contrast întuneric-lumină, bine-rău, scris în fermecătorul stil al lui Leigh Bardugo. Autoarea abordează tema binelui și a răului comparând-o cu lumina și întunericul și transformând motivele în cele două personaje principale ale cărții. Bardugo semnalează momentul exact în care cei doi își dau seama de faptul că sunt complet opuși, dar, în același timp, sunt atrași unul spre celălalt și se completează. Binele nu ar fi bine fără rău, lumina nu ar fi lumină fără întuneric. Aceasta arată lupta infinită pe care o duc personajele pentru a hotărî care forță este căștigătoare, subliniind faptul că cele două nu pot exista una fără cealaltă.   

C:\Users\corne\Downloads\snb4 (2).jpg ilustrație de Clara Ghebrea 

Acțiunea se petrece într-o țară inspirată de Rusia imperialistă, care este înjumătațită de o fâșie de pământ și întuneric, numită Falia Umbrei, locuită de creaturi sălbatice și ucigașe. Societatea este condusă de Grisha, oameni cu puteri magice, în frunte cu generalul lor. În lumea în care  comploturile de la curtea regală și jocurile de putere ale nobililor sunt veșnic prezente în capitala țării, Alina este cartografă pentru armată. Aceasta traversează Falia și, fiind atacată, intră în posesia unor puteri străvechi care urmează să schimbe tot ce știa despre lume până la momentul actual.  

Prima carte este urmată de următoarele două din serie: Regatul Furtunilor și Regatul Luminilor.  

Trilogia Grisha este acum completă: Regatul Umbrelor, Regatul Furtunilor si  Regatul Luminilor – Editura Trei Blog

Leigh Bardugo, autoarea cărților, a precizat într-un interviu modul în care i-a venit ideea de a scrie seria. Plecată la munte cu niște prieteni, Bardugo a adormit citind și s-a trezit undeva în mijlocul nopții, în întuneric beznă. A fost speriată de un sunet asemănător cu o respirație până să-și dea seama că aceea era chiar respirația ei. Autoarea a spus că în acea noapte o idee i s-a înfiripat în minte, aceea de întuneric absolut ca fiind un loc pe hartă și așa a pus bazele Faliei Umbrelor.  

În toamna anului trecut cartea a fost aleasă pentru ecranizare de către Netflix, fapt care a stârnit multe reacții de la fanii mult iubitei serii de cărți.  

Show-ul a fost în producție din octombrie 2019 și a fost filmat în Ungaria, în Budapesta în decursul a cinci luni. Unii dintre producătorii executivi sunt Josh Barry, din producția serialelor „Stranger Things” și „I Am Not Okay With This” și Eric Heisserer, care a produs „Bird Box”.  

Cast-ul serialului îi are în rol principal pe: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy  

Carter, Archie Renaux, Kit Young și Amita Suman și va include opt episoade în primul sezon.  

Netflix se află sub o mare presiune pentru lansarea showului datorită așteptărilor mari venite din partea fanilor. Adaptarea unei cărți la serial sau film necesită mult timp și dedicare iar Netflix a arătat toate acestea surprinzând plăcut iubitorii cărților cu trailerul.