Liceul nostru în contextul pandemiei de Coronavirus

În România, procesul educațional se desfășura fizic, fără prea multă intervenție din partea tehnologiei. În anul 2020, întreaga lume a fost lovită de coronavirusul,care cel mai probabil ne va bântui și în anul curent. Acesta a afectat toate domeniile de activitate, publice sau private, inclusiv sistemul de educație al fiecărei țări atinse de boală. 

Astfel, învățământul din România a fost nevoit să se „digitalizeze” forțat pentru ca elevii să învețe de acasă în condiții de maximă siguranță, școlile fiind închise încă din luna aprilie a anului trecut, nereîntorcându-se nici acum la modul de predare fizic pentru toți elevii. 

Un studiu danez pune la îndoială eficacitatea purtării măştii de protecţie

Pentru învățarea online, s-au pus la dispoziția copiilor și profesorilor mai multe platforme, precum Zoom, Google Classroom sau Microsoft Teams, fiecare școală sau liceu fiind liberă să-și aleagă programul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru a-și desfășura cursurile. Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București a ales Zoom și Google Classroom ca platforme de învățare provizorii până la sfârșitul anului școlar 2019-2020, deși unii profesori s-au orientat către variante mai comode. După vacanța de vară s-a optat pentru Microsoft Teams pentru toate materiile, la pachet cu Office 365 pentru fiecare elev. 

Toate școlile din județul Constanța trec în sistem on-line pentru  următoarele 30 de zile | CT100.ro

La prima deschidere parțială a școlilor, liceul a fost dotat cu instalații sanitare moderne, precum chiuvete și dispensere pentru dezinfectant pe senzor, pentru a minimiza contactul cu suprafețe posibil infectate. Au fost create coridoare speciale pentru intrare sau ieșire, intrările fiind dotate cu instalații moderne de măsurare a temperaturii, iar clasele se dezinfectau frecvent. 

În prezent, am întrebat câțiva colegi ce cred despre liceul nostru și învățarea online în pandemie, sau fizică, pentru clasele terminale. Iată părerile lor: 

Mitrea Tudor, clasa a 10-a B:  „Pot să spun ca nu mă așteptam ca toată această pandemie să “pună stăpânire” pe libertatea noastră, a elevilor. În schimb, am fost destul de surprins și în sens bun și în sens rău. Am fost surprins în sens rău, pentru că în primele săptămâni de la anunțarea închiderii școlilor, nu eram prea organizați din punct de vedere al platformelor de învățământ și al orelor. Spun că din punct de vedere al platformelor pentru că unii profesori ne cereau să facem pe Zoom, unii ne puneau să facem pe Classroom, unii ne puneau să facem pe alte platforme de care nici măcar nu știam că există. Ba chiar unii nu au fost pregătiți mai deloc, din păcate. Dar, am fost surprins în sens bun pentru că au putut să se ocupe foarte bine de partea online la începutul acestui an. Toți profesorii au reușit să se adapteze la această parte online de învățământ, iar totul a decurs foarte frumos.” 

Răzvan Dochianu, XII C: „Consider că e mai bine pentru elevii din an terminal să vină fizic la liceu, deoarece pot înțelege mult mai bine materia, plus că mai poți interacționa cu colegii.” 

Rădulescu Stefania Daria: „Școala online, mai ales că sunt boboc, nu mi se pare că e mediul potrivit să-ți începi anii de liceu, pentru că nu poți să-ți cunoști atât de bine colegii, nu poți forma prietenii, nu ai parte de o groază de experiențe față de școala fizică. Să înveți online este puțin mai complicat, pentru că profesorii se așteaptă la mai mult de la tine, deși este mai greu. „  

Apostol Mihnea, XII C: „Din punctul de vedere al unui individ care se duce fizic , găsesc anumite măsuri pe care nu le consider necesare, anume acel renumit și minunat plexiglas care nu are relevanță, acesta fiind singurul lucru care mă nemulțumește. restul măsurilor luate le consider normale, anume masca, distanțarea etc. Un alt lucru foarte bun introdus este acel catalog online așa zis “instant”, care notează orice activitate a elevului și poate fi văzută în timp real de oriunde oricând.” 

Maria Ciurescu, XI A: „Mi se pare că trăim vremuri tare complicate care ne-au luat pe nepregătite și a trebuit să ne adaptăm cât de bine s-a putut. De un an de zile viețile noastre s-au schimbat radical, noi fiind nevoiți să învățăm în mediul online. Mie mi se pare că dacă vrei poți învăța în orice circumstanță, dar dacă vorbim despre elevii care nu au acces la informație sau internet, aici este cu totul altă situație. Cred că școala online vine cu bune și cu rele, dar cu toate acestea trebuie să ne înțelegem unii pe alții, respectiv elevii trebuie să înțeleagă profesorii și vice-versa deoarece doar așa vom putea trece peste acest hop.”