Generatia Altfel

Astăzi vom face cunoştintă cu Andrei Mainescu, un tânar campion la șah cu o minte sclipitoare și cu o poveste foarte interesantă. Andrei este elev în clasa a IX-a C în liceul nostru și este o prezență foarte plăcută pentru cei din jur. Mă bucur foarte mult să te am alături de mine și îți mulțumesc, încă o data, pentru dorința de a colabora. Urmează sa îți adresez un șir de întrebări prin intermediul cărora elevii liceului nostru (-și nu numai!) vor avea oportunitatea să te cunoască mai bine.  

Bună, și eu mă bucur sa fiu aici! 

  1. Cum a început această pasiune pentru şah? A existat cineva care te-a ghidat spre acest sport?  

A început la 6 ani, când am fost la un antrenament la un club de șah și jocul “m-a prins”.  Părinții mi-au cumpărat un joc de șah, de 1 Iunie, după ce soțul educatoarei mele de la grădiniță, a observat că pot face calcule rapid peste vârsta mea, i-a dat această idee mamei, crezând că șahul mi s-ar potrivi datorită faptului că este un joc bazat pe logică și mult calcul. 

  1. Dacă ai putea caracteriza acest sport în 3 cuvinte, care ar fii acelea și de ce?  

Răbdare, analiză, ambiție. Răbdare, deoarece partidele de șah pot dura foarte mult, mai ales la un nivel înalt, partidele pot dura între 3-4 ore pana la 7-8 ore.. Analiză, deoarece șahul necesită mult calcul, în multe cazuri cu câteva mutări în față. Ambiție, deoarece trebuie să încerci și să nu te dai niciodată bătut dacă vrei să ajungi un jucător bun.. 

  1. Știu că în momentul actual ai foarte multe titluri câștigate de pe urma concursurilor, aș vrea pe această cale să te felicit pentru asemenea performanță! Care a fost cel mai emoționant moment din cariera ta? Din perspectiva ta, ce trăsături fac un jucător de șah bun?  

Îți mulțumesc! Cred că cel mai emoționant moment a fost când am câștigat Campionatul Național pe Echipe din 2016 la Iași. Era ultima rundă, iar colegii mei de la masa 1 și 3 câștigasera  amândoi după câteva ore de joc, eu am cedat deoarece eram într-o poziție pierdută, deși jucasem foarte bine până atunci, și ne-am dus să sărbătorim prima noastră medalie de aur națională. Nu era doar o victorie personală, era o victorie a echipei și a Clubului Universitar de Șah, la care țin foarte mult. Nu știam faptul că peste un an urma să-l câștigăm a doua oară consecutiv, chiar în orașul nostru, București! Cred că pentru a fi un jucător de șah bun trebuie să ai multă răbdare, ambiție, să muncești din greu, să ai curajul să riști și să înveți să pierzi și să continui după o pierdere. E un joc de minte, dar e și un joc de emoție.  

  1. Cum arată pentru tine o zi în care ai concurs? Există o activitate deosebită pe care o faci care îți poartă noroc sau un element norocos?  

În general, un turneu de weekend durează două zile întregi. Concursurile încep de obicei sâmbătă la 9 sau 10 și se pot termina târziu în noapte, a doua zi începând iar la aceeași oră, având 3-4 runde pe zi, iar o rundă poate dura între 3-4 ore, așa că o zi de concurs este o zi ocupată. Când mă trezesc îmi repet deschiderile pentru a putea fi pregătit și după plec la competiție. Între runde încerc să mă relaxez, vorbind cu alți jucători, analizând partide sau chiar jucând fotbal. Nu am vreo activitate specială, pur și simplu intru la partidă cu mintea cât mai liberă. 

  1. Să știi că mă bucur foarte mult să vad că ai note foarte bune și că practici un sport atât de frumos în același timp. Totuși, aș vrea să te întreb, cum reușești să îmbini atât de frumos școala și șahul?  

De obicei, competițiile obișnuite sunt programate în weekend, rareori începând vineri, pe când competițiile naționale se desfășoară aproape mereu în vacanta, așa că singurul dezavantaj era oboseala acumulată de-a lungul a mai multor weekend-uri sau lipsa vacanței, de Paște de exemplu când se desfășura Campionatul Național individual, cu care reușeam să mă descurc. 

  1. Există persoane care te inspiră? Dacă da, cine și prin ce au reușit asta? 

Acum mă inspiră Hikaru Nakamura, prin felul în care joacă ofensiv, gândește rapid și folosește multă tactică. Mă regăsesc foarte mult în stilul lui de joc în acest moment. 

  1. Dacă ai putea să te autocaracterizezi în 3 cuvinte, ce cuvinte ai alege și de ce? 

Perseverent, deoarece atunci când îmi propun să fac ceva, nu-mi pierd răbdarea ușor și încerc să găsesc cât mai multe căi de a reuși, creativ, deoarece am multe idei și îmi imaginez mereu lucruri noi…Copilăros, deoarece îmi place mult să mă joc..:)) 

  1. Ce te motivează zi de zi? Care este motto-ul după care te ghidezi în viață? 

Având în vedere că sunt un tip competitiv, mă motivează lupta de pe tabla de șah, să joc cu adversari cotați mai bine pentru a putea dovedi de ce sunt în stare etc. Motto-ul meu este „Nu te da niciodată bătut”, oricât de ușor sună, e mai greu de făcut. 

  1. Cum consideri că ar putea atrage acest sport cât mai mulți tineri? Ce face şahul special pentru tine și cum ai realizat semnificația pe care șahul o are asupra ta?  

Cred că șahul ar atrage mai mulți tineri dacă ar fi mai accesibil, mai cunoscut. Ca joc este destul de greu de învățat și aproape imposibil de urmărit la un nivel înalt de către un jucător nou. Turneele de tipul PogChamps (în care streamerii populari învățau și jucau șah împotriva unul altuia) sau seriale precum Queen’s Gambit reușesc să deschidă porțile în lumea șahului pentru mulți oameni, lucru care mi se pare fantastic. Pentru mine, șahul este special datorită bătăliei tactice, a sacrificiilor, dar și datorită tuturor experiențelor, și bune, și rele, pe care le-am avut în 9 ani de joc. 

  1. Ce mesaj ai dori să le transmiți celor ce tocmai au urmărit acest interviu?  

Urmați-vă pasiunile! 

În final, aş dori să îți mulțumesc din suflet pentru oportunitatea oferită și pentru dorința de a colabora!  

Interviu realizat de Ciurescu Maria, XI A