Coronavirusul vs. sănătatea emoțională: Cine câștigă?

Contextul pandemic văzut prin ochii unui copil/adolescent

În luna noiembrie a anului 2019, un virus misterios a fost descoperit în provincia Hubei, din China. Nimeni nu s-ar fi gândit că boala pe care o cauzează va reprezenta o prioritate în anul în care ne pregăteam să intrăm. Iată-ne la un an de când primul caz de infectare cu coronavirus a fost raportat pe teritoriul României. Odată cu acesta, am fost nevoiți să ne modificăm stilul de viață, în speranța unei îmbunătățiri grabnice a situației la nivel național.

Așa cum am menționat, prioritățile s-au schimbat, iar planurile ne-au fost date peste cap. Au avut loc multe reprofilări în diferite domenii și un procent considerabil al populației s-a confruntat cu situații critice, căci puterea economică a scăzut văzând cu ochii. Schimbări radicale au fost produse și în sistemul educațional, unde modul de învățare a trecut în spatele ecranului calculatorului. Copiilor și adolescenților li s-au limitat interacțiunile interumane pe cât posibil, exceptând membrii familiei, activitățile recreative în aer liber erau din ce în ce mai rare, iar, cu timpul, abilitățile lor de socializare s-au diminuat.

După cele două săptămâni în cumpănă, a fost luată decizia instituirii ,,lockdown-ului”, când toate cele menționate mai sus au fost complet restricționate. Timp de două luni, industria online-ului a dominat prin intermediul rețelelor de socializare și a platformelor unde se organizau meeting-uri pentru diferite scopuri.

Astfel, putem spune că, deși distanțați, copiii au avut condițiile favorabile pentru a socializa, însă comunicarea digitală nu este de ajuns…

Cât de importantă este socializarea pentru menținerea echilibrului la nivel psihic?

Poate că cele două luni nu ne-au părut atât de grele, dar consecințele vieții între patru pereți apar abia la începutul reintegrării în societate. S-au realizat multe statistici pe baza cărora a reieșit faptul că o mare parte dintre copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între zece și șaisprezece ani se confruntă cu sentimentul de singurătate, tristețe, care la prima vedere pare nejustificată sau chiar cu simptomele unui început de depresie, acestea fiind resimțite în timpul sau la sfârșitul carantinei.

Am coronavirus…Ce fac?

Impactul pe care vestea că te numeri printre oamenii infectați cu noul virus îl are, este imens. În cazul celor mai multe persoane, sunt sesizate atacuri de panică, insomnii, îngrijorări constante legate de propria stare de sănătate, dar și pentru a celor cu care ai luat contact.

   După ce a fost necesar să îndeplinești toate formalitățile impuse de infectare, incluzând comunicarea frecventă cu medicul și raportarea evoluției sau involuției simptomelor, este esențial ca în toată perioada izolării să te odihnești. Este de preferat să respecți orele de somn pentru o vindecare ca la carte și încearcă să te alimentezi cât mai sănătos. Făcând aceste lucruri, nu ți se poate garanta o eradicare mai rapidă a simptomelor, dar cu siguranță îți vor acorda o stare de bine.

Spune NU știrilor

   Transmiterea cât mai multor informații adevărate și verificate este, de asemenea, de folos într-un context pandemic. Cu toate acestea, tehnica des folosită prin care sunt prezentate noutățile implică un ton grav, cuvinte explicite și de impact, expresii care fac referire la răul absolut și șirul se extinde.

  Astfel de termeni au de multe ori scopul atenționării la pericol, folosind instigarea la frică. Acest sentiment nu este benefic în situația dată, deci mesajele de acest gen ar trebui, mai degrabă, evitate.

Familia este importantă

   La o vârstă fragedă, nimic din ceea ce ne propunem nu se poate îndeplini în totalitate fără sprijinul familiei. În ceea ce privește susținerea morală, cadrul familial este locul perfect unde ne găsim motivația de care avem nevoie, fără să ne pierdem entuziasmul în a face lucrurile cu care eram obișnuiți.

Cum evităm efectele negative ale pandemiei: să lucrăm cu noi înșine

   Oricât de greu ne-ar părea, trebuie să fim conștienți că în mâinile noastre se află cheia spre adaptarea mai ușoară la noile reguli, care nu ne vor părăsi prea curând. În prezent, starea de urgență s-a ridicat de multă vreme și putem circula fără un motiv foarte bine întemeiat.

-fă-ți timp pentru o plimbare, măcar treizeci de minute pe zi, bucură-te de vreme frumoasă;

-în zilele aglomerate, ia o pauza scurta și ascultă-ți melodia preferată sau în cazul în care nu ai una, poți să descoperi ce piese mai sunt de actualitate;

-o seară dedicată lecturii este binevenită după momentele stresante din zi;

-lucrează cu propria persoană înconjurându-te de oameni la fel de pozitivi ca și tine;

-nu-ți pierde motivația și încearcă să vezi mai întâi partea plină a paharului;

-fii mulțumit de tine și nu te subestima, munca și efortul tău sunt remarcate prin randamentul bun pe care îl dai zilnic, chiar și prin intermediul platformei online;

-nu viziona știrile legate de actuala stare națională la nivel medical, este suficient că ajuți prin responsabilitatea de care ai dat dovadă în tot acest timp;

Din acest motiv, socializarea reprezintă un factorfoarte important în dezvoltarea pe plan personal a adultului în devenire.Consecințeleprivării de acest esențial sunt de tot felulși trebuie conștientizatedin timp.Am coronavirus…Ce fac?Impactul pe care vesteacă te numeri printre oamenii infectați cu noul virus îl are,esteimens.În cazul celor mai multe persoane,sunt sesizate atacuri de panică,insomnii, îngrijorări constante legate de propriastarede sănătate,dar și pentru a celor cu care ai luat contact.După ce a fost necesar să îndeplinești toate formalitățile impuse de infectare,incluzând comunicarea frecventăcu medicul și raportarea evoluției sau involuției simptomelor,este esențial caîn toată perioada izolării să te odihnești.Respectă orele de somnpentru o vindecare ca la carte și încearcă să te alimentezi cât mai sănătos.Făcând aceste lucruri,nu ți se poate garanta oeradicaremai rapidă a simptomelor,dar cu siguranță îți vor acorda o stare de bine.Spune NU știrilorTransmitereacât mai multor informații adevărate și verificate este,de asemenea,de folosîntr-un context pandemic.Cu toate acestea,tehnica des folosita prin care sunt prezentate noutățileimplică un ton grav,cuvinte explicite și de impact,expresii care fac referire la răulabsolut și șirulse extinde.Astfel de termeni au de multe ori scopul atenționării la pericol,folosind instigarea la frica.Acest sentiment nu este benefic în situația dată,deci mesajele de acest gen ar trebui,mai degrabă, evitate.Familia este importantăLa o vârstă fragedă,nimic din ceea ce ne propunemnu se poate îndeplini în totalitate fără sprijinulfamiliei.În ceea ce privește susținerea morală,cadrul familial este locul perfect unde ne găsim motivațiade care avem nevoie, fără să ne pierdem entuziasmul în a face lucrurile cu care eram obișnuiți.Cum evitam efectele negative ale pandemiei: să lucrăm cu noi înșineOricât de greu ne-ar părea, trebuie sa fim conștienți că în mâinile noastre se află cheia spre adaptarea mai ușoară la noile reguli,care nu ne vor părăsiprea curând.În prezent,starea de urgență s-a ridicat de multăvreme și putem circula fărăun motiv foarte bine întemeiat.-fă-ti timp pentru o plimbare, măcar treizeci de minute pe zi, bucură-te de vreme frumoasă-în zilele aglomerate,ia o pauza scurta și ascultă-ți melodia preferată sau în cazul în care nu ai una, poți sădescoperi ce piese mai sunt de actualitate-o seară dedicată lecturii este binevenită după momentele stresante din zi-lucrează cu propria persoana înconjurându-te de oamenila fel de pozitivica și tine-nu-ți pierde motivațiași încearcă să vezi mai întâi partea plină a paharului-fii mulțumit de tine și nu te subestima,muncași efortultău sunt remarcate prin randamentul bun pe care îl dai zilnic,chiar și prin intermediul platformei online-nu viziona știrilelegate de actuala stare națională la nivelmedical,este suficientcă ajuți prin responsabilitatea de care ai dat dovadă în tot acest timp