Cât de importantă este sănătatea mintală

Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții – copilărie, adolescență și maturitate – și este definită de un nivel psihologic al stării de bine, caracterizat de funcționalitatea ființei umane în condiții satisfăcătoare ale adaptării emoționale, comportamentale, biologice și sociale. Sănătatea mintală oferă unei persoane capacitatea de a se bucura de viață, de a identifica un echilibru între activitățile, trăirile zilnice și eforturile de adaptare psihologică în contextul propriului sistem de valori.

O realitate îngrijorătoare a momentului – numărul de persoane care prezintă manifestări din spectrul depresiei sau anxietății este în creștere, la nivel mondial. Prima dintre ele – depresia – este principala cauză de dizabilitate la nivelul globului, afectând 350 de milioane de oameni.

ÎN ROMÂNIA:

În România, estimările vorbesc despre aproximativ 900.000 de copii (20% din numărul total de copii, conform Anuarului Statistic 2007) care au dezvoltat probleme de sănătate mintală. Dintre aceștia, 13% sunt copii cu tulburări de anxietate (anxietate generalizată, anxietate socială, fobii, anxietate de separare, atacuri de panică), 5% au ADHD, 3.5% sunt copii cu depresie clinică, 2% sunt copii cu tulburare de conduită, 1% au schizofrenie și tulburări psihotice și 1 din 500 (0.2%) sunt copii cu autism și tulburări pervazive de dezvoltare. Această problemă apare în condițiile în care dreptul la sănătate este recunoscut de legislația în vigoare, iar copiii până la vârsta de 18 ani au calitatea de asigurat care nu plătește contribuția în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Ei au, așadar, în baza legislației care reglementează acest domeniu, dreptul de a beneficia de asistență medicală profilactică și curativă (inclusiv pentru probleme de sănătate mintală). În fapt, îngrijirile de sănătate mintală pentru copii și adolescenți în România se concentrează în spitalele de psihiatrie dedicate copilului și adolescentului și un număr extrem de mic de centre comunitare de sănătate mintală deservite de aproximativ 200 de profesioniști de sănătate mintală (psihiatri, psihologi, asistenți medicali), număr insuficient, dacă ținem cont de dimensiunile problemei.

FACTORII CARE CONTRIBUIE SĂNĂTĂȚII MINTALE ȘI SEMNELE DE AVERTIZARE:

Factori care contribuie la problemele de sănătate mintală:
-Factorii biologici, genetici sau care țin de chimia creierului,
-Experiențele de viață, cum ar fi traume sau abuz,
-Antecedente de probleme de sănătate mintală în familie etc.

Semnele de avertizare timpurie care pot evidenția faptul că o persoană prezintă riscul unei probleme de sănătate mintală:
-Tulburări de alimentație, se mănâncă prea mult sau prea puțin;
-Tulburări ale somnului, se doarme prea puțin sau prea mult, somnul este agitat;
-Există o tendință de izolare față de oameni și/sau activitățile uzuale;
-Lipsă de energie;
-Senzația că nu există nimic important sau nimic nu contează în viață;
-Dureri inexplicabile;
-Senzația de neajutorare sau lipsa speranței;
-Se observă o creștere a consumului de tutun, alcool sau droguri;
-Senzația de confuzie, pierderi de memorie, marginalizare, furie, supărare, îngrijorare, teamă etc;
-Relații încordate cu familia și prietenii;
-Experimentarea de modificări grave ale dispoziției care cauzează probleme în relații;
-Apar gânduri și amintiri persistente care creează disconfort;
-Se aud voci sau se cred lucruri care nu sunt adevărate;
-Apar gânduri distructive sau auto-distructive;
-Apare incapacitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi, cum ar fi prezența la locul de muncă sau la școală, îngrijirea copiilor etc;

Cum putem trata:

O bună parte dintre bolile psihice sunt, din pacăte, nevindecabile, dar posibil de ținut sub control. Tratamentul este variabil și personalizat, dar el include în mod obligatoriu consultul psihiatric și medicația, precum și terapia psihologică. • •Medicamentele specifice pot vindeca, în anumite cazuri, iar în majoritatea situațiilor, atenua simptomele bolii psihice respective. Ele se administrează doar la recomandarea specialistului și este important de știut că respectarea dozării și a duratei tratamentului sunt cruciale pentru ameliorarea simptomelor și menținerea unei stări cât mai bune de sănătate. •Principalele patru mari categorii de medicamente psihiatrice sunt: •Antidepresive; •Anxiolitice (anti-anxietate); •Antipsihotice; •Stabilizatoare de dispoziție.

“There is hope, even when your brain tells you there isn’t.” —John Green